Bezoek de nieuwe website: OutdoorSpecial.nl

Landen

Frankrijk
Italië
Zwitserland
Oostenrijk
Noorwegen
Zweden
Lapland


Vierduizenders in de Alpen

Alle vierduizenders in de Alpen 

Mont Blanc
Mont Blanc de Courmayeur
Dufourspitze
Nordend
Zumsteinspitze
Signalkuppe/Punta Gnifetti
Dom de Mischabel
Lyskamm
Weisshorn
Täschhorn
Matterhorn
Mont Maudit
Parrotspitze
Dent Blanche
Ludwigshöhe
Nadelhorn
Corno Nero
Grand Combin
Dome du Gouter
Lenzspitze
Finsteraarhorn
Mont Blanc du Tacul
Stecknadelhorn
Castor
Zinalrothorn
Hohberghorn
Piramide Vincent
Grandes Jorasses
Alphubel
Rimpfischhorn
Aletschhorn
Strahlhorn
Dent d´Herens
Breithorn
Jungfrau
Bishorn
Aiguille Verte
Aiguilles du Diable
Aiguille Blanche de Peuterey
Mönch
Barre des Ecrins
Pollux
Schreckhorn
Obergabelhorn
Gran Paradiso
Aiguille de Bionnassay
Fiescherhorn
Piz Bernina
Lauteraarhorn
Allalinhorn


Bergpassen

Meer bergpassen 

Col de l’Iseran, 2770m
Col du Galibier, 2645m
Nufenenpas, 2478m
Grote Sint Bernard-pas, 2469m
Furkapas, 2436m
Flüelapas, 2383m
Berninapas, 2312m
Albulapas, 2312m
Julierpas, 2284m
Kleine Sint Bernard-pas, 2188m
Grimselpas, 2165m
Col du Tourmalet, 2115m
Simplonpas, 2005m
Col de la Madeleine, 1993m
Cormet de Roselend, 1968m
Col des Saisies, 1657m
Col de la Colombière, 1613m
Col de la Ramaz, 1610m


Outdoormateriaal

Rugzakken
Klimschoenen & stijgijzers
Slaapzakken
Touwen
Pickels & ijsbijlen
Zaklamp


Educatief & informatief

Hoogteziekte
Frostbite
Het weer in de bergen
Klimaatsverandering in de Alpen
Kouder naarmate de hoogte toeneemt
Het onststaan van gebergten
Lawineschalen
Uitleg moeilijkheidsgraden
Buitensportinstructeur worden
Hoe werkt GPS?
Gouden regels in de bergen
Hoe gedraag ik me in een hut?
Klimhallen in Nederland


HOME > Italië > Val d’Aosta > Valsavarenche

Valsavarenche

Feiten
»Gelegen: Valle d´Aosta, Italië
»Aantal inwoners: 180
»Hoogte: 1200m (noordzijde) tot 2000m in Pont
»Bijzonderheden: Volledig gelegen in het Nationaal Park Gran Paradiso


Het Valsavarenche is een smal zijdal van het Val d´Aosta in de Noord-Italiaanse Alpen en ontsluit de Gran Paradiso en de Grivola (3969 meter). Het dal is noord-zuid geörienteerd en er liggen enkele kleine dorpjes zoals Eau Rousse, Pont en Introd. Het Valsavarenche begint bij het dorpje Introd op ongeveer 600 meter hoogte, maar je rijdt pas de gemeente Valsavarenche binnen vanaf Chevrere. Vanaf Introd slingert de weg steil omhoog. Dit eindigt pas bij het gehucht Pont, op ongeveer 2000 meter hoogte. Het dal is in de winter vrij gevoelig voor lawines. Het Valsarenche is helemaal vrij van skiliften en wintersport, dankzij de ligging in het Nationaal Park Gran Paradiso. Ook zijn er nauwelijks lawine-galerijen of lawine-hekken, waardoor in het voorjaar de sporen van lawines door het dal goed te zien zijn.
Bij Introd heerst nog een droog Middellandse Zee-klimaat, boven in het dal bij Pont heerst een hooggebergte-klimaat. Door deze grote verschillen is er een grote verscheidenheid in flora en fauna en is het dal erg ruig. In het Nationaal Park Gran Paradiso leven nog honderden gemzen, steenbokken en diverse soorten beschermde vogels. Helaas is het Park de laatste jaren nogal aan verandering onderhevig, vooral door de warme zomers. De gletsjers zijn in record tempo terug getrokken, waardoor er meertjes ontstaan op plekken waar ze eerst niet bestonden, of waar eerst ijs lag.
Dit heeft ook de nodige invloed op sommige klimroutes, die bijvoorbeeld eerst over gletsjers liepen en inmiddels via een via ferrata beveiligd zijn. Vroeger is het idee ontstaan om een kortere weg aan te leggen tussen Turijn en Aosta, die door het Valsavarenche zou lopen. Toen eenmaal het hoogste punt bereikt was bij Colle del Nivolet (2612m) werd besloten dat de impact op de natuur te groot was en is de weg niet verder afgemaakt. Vanaf het hoogste punt loopt slechts een gravel-weggetje naar Pont, waar een verbod geldt voor gemotoriseerd verkeer.

Buitensport in Valsavarenche

Vanuit dit ruige dal starten diverse wandel en klimroutes naar de hoogste toppen van Italië, zoals de Gran Paradiso en de Grivola. De rotswanden van de Herbetet bieden volop de gelegenheid tot rotsklimmen, terwijl de Ciarforon een prachtige gletsjerroute biedt. In de winter is het Valsavarenche het domein voor de wintersporters met een sportieve inslag. Skiliften en gemarkeerde pistes zijn hier niet te vinden: het draait om ijswatervalklimmen en beklimmingen op ski´s.

Campings in Valsavarenche

Er zijn drie campings in het Valsavarenche, allen gelegen boven de 1500m hoogte. Alle campings in Valsavarenche zijn eenvoudig: zwembaden zul je niet aantreffen en eventuele campingwinkeltjes zijn zeer eenvoudig.
De eerste camping in het dal is Camping Grivola in het gehucht Bien, gelegen op 1630m hoogte. Er zijn 100 staanplaatsen en tevens zijn er chambres d´hotes en is er een hotel. Een overnachting op de camping kost met 2 personen+auto&tent 17 EUR per nacht.
De volgende camping die je tegenkomt is Camping Gran Paradiso**, gelegen op 1820m hoogte langs de rivier. De plaatsen zijn losjes ingedeeld en de camping is zeer schaduwrijk en rustig. Er zijn maximaal 100 plaatsen beschikbaar, een overnacht (2p, auto+tent) kost 16.50 EUR.
De laatste camping in Valsavarenche is Camping Pont Breuil in het gelijknamige dorpje aan het einde van het dal. De camping is gelegen op 2000m, vrijwel op de boomgrens en volgens diverse bronnen de hoogst gelegen camping van Europa. Er is hier een kampwinkeltje en het uitzicht is prachtig maar de nachten vaak koud. Dit is een echte klimmers-camping, waar ook veel wandelaars komen. Er zijn 165 plaatsen, die 14 EUR per nacht kosten (2p+tent).

Berghutten in Valsavarenche

Voor het beklimmen van de bergen van het Gran Paradiso-massief of het maken van lange wandeltochten ben je vaak aangewezen op berghutten. Er zijn er diverse te vinden in en rondom het Valsavarenche. Bijvoorbeeld Rifugio Vittorio Emmanuelle II (2735m) en Rifugio Chabod (2710m) aan de oostkant van het dal en Rifugio Savoia (2534m) en Citta di Chivasso (2604m) in de omgeving van Nivolet. Voor alle hutten geld dat het aan te raden is om te reserveren vooraf.

Ook binnen OutdoorSpecial.nl:
Valpelline
Cogne
Nationaal Park Gran Paradiso
Grote Sint Bernard Pas
Kleine Sint Bernard Pas
Interessante externe links:
Camping Pont Breuil
Camping/hotel Grivola
Camping Gran Paradiso
Rifugio Vittorio Emmanuelle II
Het weer in Valsavarenche/Pont (1900m)