Bezoek de nieuwe website: OutdoorSpecial.nl

Landen

Frankrijk
Italië
Zwitserland
Oostenrijk
Noorwegen
Zweden
Lapland


Vierduizenders in de Alpen

Alle vierduizenders in de Alpen 

Mont Blanc
Mont Blanc de Courmayeur
Dufourspitze
Nordend
Zumsteinspitze
Signalkuppe/Punta Gnifetti
Dom de Mischabel
Lyskamm
Weisshorn
Täschhorn
Matterhorn
Mont Maudit
Parrotspitze
Dent Blanche
Ludwigshöhe
Nadelhorn
Corno Nero
Grand Combin
Dome du Gouter
Lenzspitze
Finsteraarhorn
Mont Blanc du Tacul
Stecknadelhorn
Castor
Zinalrothorn
Hohberghorn
Piramide Vincent
Grandes Jorasses
Alphubel
Rimpfischhorn
Aletschhorn
Strahlhorn
Dent d´Herens
Breithorn
Jungfrau
Bishorn
Aiguille Verte
Aiguilles du Diable
Aiguille Blanche de Peuterey
Mönch
Barre des Ecrins
Pollux
Schreckhorn
Obergabelhorn
Gran Paradiso
Aiguille de Bionnassay
Fiescherhorn
Piz Bernina
Lauteraarhorn
Allalinhorn


Bergpassen

Meer bergpassen 

Col de l’Iseran, 2770m
Col du Galibier, 2645m
Nufenenpas, 2478m
Grote Sint Bernard-pas, 2469m
Furkapas, 2436m
Flüelapas, 2383m
Berninapas, 2312m
Albulapas, 2312m
Julierpas, 2284m
Kleine Sint Bernard-pas, 2188m
Grimselpas, 2165m
Col du Tourmalet, 2115m
Simplonpas, 2005m
Col de la Madeleine, 1993m
Cormet de Roselend, 1968m
Col des Saisies, 1657m
Col de la Colombière, 1613m
Col de la Ramaz, 1610m


Outdoormateriaal

Rugzakken
Klimschoenen & stijgijzers
Slaapzakken
Touwen
Pickels & ijsbijlen
Zaklamp


Educatief & informatief

Hoogteziekte
Frostbite
Het weer in de bergen
Klimaatsverandering in de Alpen
Kouder naarmate de hoogte toeneemt
Het onststaan van gebergten
Lawineschalen
Uitleg moeilijkheidsgraden
Buitensportinstructeur worden
Hoe werkt GPS?
Gouden regels in de bergen
Hoe gedraag ik me in een hut?
Klimhallen in Nederland


HOME > Ingestuurde reisverhalen > Kreuzboden-Hohsaas

Reisverhaal: Kreuzboden-Hohsaas

Bewolkte luchten en veel sneeuw op het pad

10 uur (heen en terug), 1600m hoogteverschil

We hebben afgesproken dat we wel zullen zien hoe ver we komen. Vanaf de camping lopen we naar het dorp Saas Grund, waar vanaf de kabelbaan de route omhoog begint. Al snel komen we er achter dat er vele paden naar Kreuzboden lopen en dat de Zwitsers er plezier in scheppen om diverse soorten van schrijven door elkaar te gebruiken: Kreuzboden, Crixboden en combinaties. We weten nu dat ze hetzelfde betekenen...
Het pad begint breed en niet al te steil en slingert zich door het bos omhoog. We kunnen een mooi gelijkmatig tempo aanhouden, alleen moet je wel oppassen voor anderen, die hier met grote steps naar beneden crossen. Op 2000m hoogte komen we het bos uit, ter hoogte van het middenstation van de kabelbaan. Hier begint een echte Alpenweide, compleet met koeien en bloemen. Aan het eind van de wei (450m hoger) ligt Kreuzboden.
Dit stuk is vrij zwaar, met onduidelijke paden en al met aardig wat kilometers in de benen. De zon schijnt tussen de wolken door en we hebben het warm. Het is hier ruim 12 graden (op inmiddels 2200m hoogte toch een aardige temperatuur) en het waait nauwelijks. We kunnen Kreuzboden zien liggen: een groot liftstation op 2440m hoogte, met een horde toeristen en een jodelwedstrijd die gaande is.
Gletsjers boven Saas Fee, zoals gezien vanaf Hohsaas
Eenmaal aangekomen bij Kreuzboden staan we voor de keuze: afdalen via een andere route, doorstijgen naar Hohsaas op ruim 3000m of met de kabelbaan omhoog naar Hohsaas. We kiezen voor de laatste optie: een enkeltje met de kabelbaan omhoog. De hond mag gratis mee. Eenmaal aangekomen (10 min. later) is het aardig onbewolkt en zeer zeker niet koud. De hond wordt dol van de sneeuw die er ligt en de bergen rondom ons (18 vierduizenders!) strekken zich langs de horizon uit. Direct boven ons liggen de Lagginhorn en Weissmies, tegenover ons de enorme Dom de Mischabel. Het is een prachtig uitzicht, ondanks dat de bergen grotendeels in de wolken liggen. Wij kiezen er voor om al vrij snel af te dalen, weer 1600m naar beneden, terug naar Saas Grund.
De afdaling verloopt aan het begin wat moeilijk. De voorbije dagen is er zeer veel sneeuw gevallen, waardoor grote sneeuwvelden zich uitstrekken langs de flanken van de berg. Deze oversteken is niet zo moeilijk, maar met een dolenthousiaste hond aan de lijn is er toch wel een extra moeilijkheidsfactor. De afdaling is prachtig en loopt erg fijn tot aan de Weissmies-hut. Vanaf de Weissmies-hut is het pad vrij breed en gemeen steil, zonder dat je dit goed kunt zien. Al snel zijn we weer bij Kreuzboden: hier begint de echte afdaling terug naar het dal. We kiezen voor een andere route dan op de heenweg en lopen een deel van de hier uitgezette bloemenroute. Door het bos en langs de bloemen verliezen we snel hoogte, maar de dag begint zwaar te worden: we zijn nu ruim 8.5 uur onderweg, waarin we al 850m zelf omhoog zijn geklommen en ruim 1000m zijn afgedaald. Onze voeten en benen beginnen wat branderig te worden en dragen ons met minder gemak. Het is flink opgeklaard en daarmee erg warm. De afdaling is lang, maar na een goede 10 uur lopen vandaag zijn we aangekomen in het dal en terug op de camping. De maaltijd smaakt heerlijk. Zelfs onze hond is moe!

Voor de foto’s heb ik wel mazzel gehad: in september ben ik terug gegaan en trof ik dezelfde route zonder een wolkje aan de lucht. De Weissmies en haar gletsjers
De Alphubel, vanaf Kreuzboden