Zwitserland

Zwitserland is wereldberoemd vanwege de Alpen en de weidse vergezichten. De Alpen domineren dan ook het grootste deel van het land. Zwitserland heeft weliswaar niet de hoogste berg van de Alpen, maar wel de vierduizenders (bergen boven de 4000m) en het grootste aantal bergen boven de 4500m. In totaal zijn er 40 bergen te vinden die hoger zijn dan 4000m en 7 die hoger zijn dan 4500m. De hoogste berg van Zwitserland is de Dufourspitze (4634m), gelegen in het Monte Rosa massief. Waarschijnlijk de bekendste is de Matterhorn (4478m), ook afgebeeld op de Toblerone-verpakking.
Wij hebben Zwitserland ingedeeld in diverse gebieden die grotendeels overeenkomen met de Zwitserse kanton-indeling: Wallis/Valais, Bern, Ticino, Graubunden en Centraal.Het kanton Wallis (of Valais in het Frans) heeft de hoogste bergen van Zwitserland. De hoogste berg buiten Wallis is de Finsteraarhorn (4274m). De meeste liggen in het Monte Rosa massief, Anniviers of Mischabel. In het oosten van het kanton, de Furkapas, ontspringt de Rhône. In het westen ligt de oude Romeinse stad Martigny, terwijl ten zuiden van Wallis Italië ligt. In het noorden ligt het kanton Bern.

Bern is behalve de hoofdstad van Zwitserland tevens één van de meest bergachtige kantons van Zwitserland, vooral het Berner Oberland. In het oosten van het kanton liggen de beroemde Jungfrau (4158m)Mönch (4099m) en Eiger (3970m). Ook de grootste gletsjer van de Alpen is hier te vinden: de Aletschgletsjer (117km2 in 2002). De Aletschgletsjer wordt gevormd door de Aletschhorn, de hierboven genoemde Jungfrau, Mönch en Eiger en nog een verzameling iets lagere bergen zoals de Mittaghorn en de Gross Wannenhorn. Het Berner Oberland is te zien vanuit vrijwel geheel noord-Zwitserland. Als je de snelweg van Basel naar Bern neemt is de muur van bergen te zien in het zuiden. Helaas pas vanaf 40km van Basel, want tot die tijd liggen er enkele heuvels te dicht op de snelweg, die het uitzicht ontnemen.

Ticino is vooral bekend vanwege Locarno aan het Lago Maggiore en Lugano aan het Lugano-meer. Beiden zijn bekend vanwege hun milde klimaat. In Ticino spreekt de bevolking voornamelijk Italiaans. De meeste mensen kennen Ticino van de Gotthardtunnel, misschien wel de belangrijkste route naar Italië.

Graubünden ligt in het oosten en omvat de bekende steden van Arosa, Davos en St. Moritz, allen bekende wintersportoorden. In Graubünden ligt ook het enige Nationaal Park van Zwitserland en vindt de rivier de Inn zijn oorsprong in Engadin. In Graubünden spreekt men Retromaans en het grenst aan Liechtenstein, Oostenrijk en Italië. In Graubünden is de hoogste berg de Piz Bernina (4049m), de meeste oostelijk gelegen vierduizender van de Alpen.

In centraal-Zwitserland liggen de kantons Uri, Schwyz, Glarus, St. Gallen, Unterwalden en Luzern. Hierin liggen de grote meren, zoals de Bodensee en het Vierwaldstättersee. De hoogste pieken liggen in Uri (tot 3500m) en naar het noorden toe wordt het steeds vlakker.

Zie ook: Wintersport in Zwitserland.

Enkele bekende regio´s
Matterdal
Martigny
Saas Fee
Grindelwald
Arosa
Arolla
Brig
Visp
Adelboden
Kandersteg
Lötschental
Gornergrat
Vierduizenders in Zwitserland
Dufourspitze
Matterhorn
Aletschhorn
Jungfrau