Zaklampen & hoofdlampen

Het belang van licht bij het klimmen of wandelen is niet te onderschatten. Bij lange tochten begin je in het donker en wil je zien waar je loopt. Ook in een donkere slaapzaal in een berghut is het zinnig om er een bij je te hebben. Heel handig is een hoofdlamp: deze schijnt altijd in de richting waar je kijkt en dus vaak in de richting waar je loopt. Meestal gaan er wel kleinere batterijen in, waardoor er minder lang licht uit komt. Tegenwoordig zijn het echter vrijwel altijd LED-lampjes, die met 3 AAA-batterijen het tientallen uren volhouden.

Zaklampen en hoofdlampen zijn er in alle soorten en maten, in alle prijsklassen. Beroemd vanwege de duurzaamheid zijn de Mag Lites, in diverse groottes. Hoofdlampen zijn vaak van Petzl. Let bij een hoofdlamp op het gewicht en hoe handig je deze kan gebruiken. Krijg je de lamp snel aan en uit (ook met handschoenen aan), gaat ie makkelijk over je hoofd, muts of helm? Hoe lang gaan de batterijen mee? Hoe zit het met waterdichtheid en de invloed van de temperatuur op jouw type batterijen? Zijn deze makkelijk te vervangen? Het meest ideaal zijn gewone AA-penlites, omdat je deze overal kan kopen. Ze gaan wel aanzienlijk korter mee dan de dikke staafbatterijen, maar zijn wel weer stukken lichter.

Het is ook belangrijk om je af te vragen waar je de lamp voor nodig hebt. Bij sporadisch gebruik en nood kan je het beste een gewone zaklamp gebruiken, bij regelmatig gebruik een hoofdlamp. Voor noodgevallen of extreme weersomstandigheden kan het handig zijn een knijpkat mee te nemen: deze werkt ook bij zeer lage temperaturen, waar batterijen (zelfs Duracel) het al snel opgeven. Ook de moderne LED-lampen zijn een goede aanwinst in het verlichtingskamp. Dit type lamp geeft veel licht en gaat efficiënt om met elektriciteit. Je batterijen gaan dus langer mee. Ook de LED-lampjes zelf gaan lang mee: ongeveer 100.000 uur.

Nuttige links:
Mag Lite
Black Diamond
Petzl