Winter is ending…

Inmiddels is het midden maart. Een snijdende oostenwind blaast koude lucht over Europa. Het maakt de winter compleet. In Nederland en België was het een winter die aan de zachte kant was, maar de winter kent toch een aantal markante periodes: veel sneeuw midden december, een zeer koude week aan het einde van februari en begin maart. Vervolgens dit weekend met zeer koude lucht: vorst overdag is vrij bijzonder in deze tijd van het jaar.
De Alpen beleven echter een fantastische winter: zeer sneeuwrijk begin van het seizoen, een koude februari maand en nu nog steeds veel sneeuw: van 40cm op 1000m hoogte in Chamonix en 440cm op de toppen (3400m) tot meer dan 500 en zelfs meer dan 650cm in de centrale Alpen (westelijk Oostenrijk, oost Zwitserland).
De winter in het hoogland duurt nog een aantal weken. Daarna begint het grote smelten en de pracht van bloemenweides, ontluikende bossen en woeste rivieren. De lente is de rustigste tijd in de bergen: geen wintersport, geen zomersport. Geniet er toch van!

Leave a Reply