Warmterecords op Antarctica en flinke afsmelt in Groenland

Eerder deze week kwam in het nieuws dat het warmte-record zoals gemeten op Antarctica op 6 februari 2020 (dus bijna anderhalf jaar geleden) is bevestigd: nog nooit eerder werd het op Antartica zo warm (18,3 °C!) als op die dag. Een verontrustend feit, gezien het in die omgeving de afgelopen 50 jaar al 3 graden is opgewarmd. 3 graden lijkt wellicht weinig – maar is feitelijk gezien héél veel. IJs smelt niet alleen sneller bij een hogere temperatuur, het smelt ook langer omdat het gemeten over de dag een langere tijd boven nul is.

Afgelopen week kwam ook in het nieuws dat de Groenlandse ijskap in recordtempo smelt. Dankzij zeer hoge temperaturen verloor de ijskap tot 8,5 gigaton ijs op een dag. Dat is 8,5 miljard ton ijs op een dag. Een redelijk abstract getal, zegt u? Absoluut. Dan proberen we het anders: al het ijs dat smolt op die dag leverde voldoende water op om heel Nederland onder een halve centimeter water te zetten.

En toch verdient dit een belangrijke nuance: het afsmelten op één dag was een record. Maar dankzij een neerslagrijke winter en koel voorjaar en zomer is het totale afsmelten tot nu toe “normaal” voor de tijd van het jaar. Het smeltseizoen eindigt normaliter eind oktober aan de zuidkust. Midden op de ijskap smelt het zelden (maar wel steeds vaker).