Val di Cogne

Uitzicht vanuit Cogne. Foto van Wikimedia.
Feiten
»Gelegen: Valle d´Aosta, Italië
»Aantal inwoners: 1500m
»Hoogte: 1534m (centrum)
»Bijzonderheden: gelegen aan de rand van Nationaal Park Gran Paradiso

Het Val di Cogne is een populair zijdal van het Valle d´Aosta in de Noord-Italiaanse Alpen en ontsluit de Grivola (3969 meter). Het dal is evenals het Valsavarenche noord-zuid georienteerd waardoor het vaak profiteert van goed weer. De belangrijkste plaats in de vallei is Cogne. Het Val di Cogne begint bij het dorpje Aymavilles op ongeveer 650 meter hoogte. Bij Aymavilles begint de weg omhoog te slingeren via vele bochten, totdat deze in Cogne (1600 meter) komt.

Cogne is populair bij (Italiaanse) toeristen, die hier de auto parkeren en de wandeltocht naar Rifugio Sella beginnen of elders in het gebergte gaan picknicken en wandelen.

Onderin de vallei stroomt de Grand Eyvia, welke in het Valle d´Aosta uitstroomt in de Dora Baltea, welke op haar beurt de belangrijkste zijrivier is van de Po. In het Val di Cogne wordt op kleine schaal aan wintersport gedaan. De hellingen zijn steil, hoog, ongerept en vrij sneeuwzeker. De zuidelijke hellingen van het Val di Cogne liggen in het Nationaal Park Gran Paradiso. In de zomer rijden er frequent bussen naar Aosta. De buschauffeurs zijn vriendelijk en de kaartjes goedkoop. In het hoogseizoen zijn er voldoende restaurants om goed te eten na een dag klimmen of wandelen. in het laagseizoen zijn de meeste restaurants gesloten. Houd er sowieso rekening mee dat je voor 19 uur vrijwel nergens terecht kan voor het diner.

Ook binnen OutdoorSpecial.nl:
Valpelline
Valsavarenche
Nationaal Park Gran Paradiso
Grote Sint Bernard Pas
Kleine Sint Bernard Pas
Interessante externe links:
Toeristen informatie Cogne