Temperatuurrecords op Antarctica

Op het zuidelijk halfrond is het momenteel zomer. En wat voor zomer…Op Antarctica is meerdere dagen op rij het temperatuurrecord verbroken.

Dit gebeurde voor het eerst op 7 februari op de Esparanza-basis van Argentinië met 18.3°C. Ter verduidelijking: het gaat hier om het Antarctisch Schiereiland, het lange uitstulpsel richting Zuid-Amerika. Het betreft dus geen metingen van de ijskap zelf

En schijnbaar is op 13 februari het record wederom verbroken: 20.75°C. Deze laatste meting is overigens nog niet geverifieerd en op zijn minst dubieus. Het zou namelijk betekenen dat het vorige record van dit station, Marambio Base, met 4°C verbroken zou zijn. Op 7 februari werd het op Marambio 14.1°C, wat toen dus geen all-time-record betekende maar wel de hoogste temperatuur in februari hier ooit gemeten. Tot gister dus schijnbaar..

Het is nog even afwachten of de WMO, de wereldmeteorologische organisatie, dit record bevestigd, of dat deze toch geschrapt wordt. Het feit blijft echter overeind staan: het is ongebruikelijk warm op het Antarctisch schiereiland.

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work