Sneeuwdump in de Alpen aanstaande?

Zelf kijk ik met grote regelmaat op diverse websites om te kijken wat voor weer het wordt op plekken die ik ken. Ongeacht of ik er nu zelf naar toe ga of niet: pure interesse, fantasie en inbeelding. Het weer in de bergen is menigmaal interessant.

Eén van mijn favoriete websites hiervoor is Mountain Forecast, een website die gebaseerd is op zogenaamde “direct model output”. Dit wel zeggen dat het een directe vertaling is van computerberekeningen op een bepaald punt op de kaart. Door rekening te houden met de hoogte, herleiden ze onder andere hoeveel sneeuw er valt of regen en bij welke temperaturen en hoe hoog de vorstgrens ligt.

Wat nu in ieder geval uit de berekeningen blijkt is dat er een flinke noordwest-stroming op gang komt, waarbij in de tweede helft van het weekend aanzienlijke neerslagsignalen te zien zijn bij lage temperaturen. Sneeuw tot in de dalen dus: mogelijk zelfs enkele tientallen centimeters. Voor veel mensen is het “webcam-kijken” daarmee weer begonnen. Ook veel bergpassen zullen weer afgesloten raken, voor zover ze dit al niet waren.

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work