Waar kan ik sleeën dit weekend in Nederland?

De winter heeft een korte intrede in Nederland gemaakt en met name in het oosten van Nederland en het midden en noorden van Limburg is sneeuw gevallen. Vanmiddag schuift dit op naar het noorden, maar of het echt tot accumulatie komt is nog maar afwachten.

En wat is er nu, met name voor de kinderen, leuker dan wandelen in de sneeuw? Juist! Sleeën. Dit kun je doen in het vlakke land, maar de meeste wegen en stoepen zullen redelijk schoon gehouden worden.

Op naar de vrije natuur of parken dus: hier wordt niet gestrooid of geveegd, dus eventueel gevallen sneeuw zal hier makkelijk blijven liggen. Let op met bossen: de meeste sneeuw is gevallen bij temperaturen boven nul. Dit maakt de sneeuw zwaar (risico op afvallende takken) en doet de bomen druppen. Hierdoor smelt de sneeuw gemakkelijker weg.

Het gebied waar voornamelijk sneeuw is gevallen

Dus waar kan ik dan sleeën?

Een goede en altijd populaire plek om te sleeën (ik heb er zelfs mensen zien snowboarden) is de grote oude afvalberg bij Arnhem/Westervoort. Voer eenvoudigweg “Meander, Arnhem” in op je navigatie-systeem en je komt er.

Een andere goede plek, maar iets minder hoog is vlakbij de A50 in Apeldoorn, in de wijk het Osseveld. Hier ligt een hoge geluidswal (meter of 10/15) waar je prima van af kunt sleeën.

Andere hotspots: Rozendaalsche Veld bij Arnhem, de Posbank bij Arnhem, de heuvels rondom Nijmegen/Groesbeek/Milsbeek en iets verder Duitsland in, het Reichswald. In de omgeving van Nijmegen ligt de Mokerheide. Ongeveer 60 meter boven de omgeving, geen druppende bomen (want heide). De Posbank en het Rozendaalsche Veld zijn goed voor dezelfde redenen.

In de omgeving Apeldoorn / de Veluwe: Hoog Soeren en Hoenderloo. Veel heide en ook iets hoger gelegen. Dit scheelt een paar centimeter sneeuwdek. Vanochtend is er vanuit Hoog Soeren een sneeuwdek van 7cm gerapporteerd en gingen de eerste langlaufers het bos in!

In het zuiden van Limburg is het helaas grotendeels droog gebleven. Rondom de regio Venlo en Roermond is wel een degelijk pak gevallen. De Maasduinen (tussen Bergen en Venlo) zijn daarmee ook uiterst geschikt.

Ook op de Utrechtse Heuvelrug (omgeving Woudenberg) kun je met de slee op pad, evenals in de Achterhoek. Heuvels zijn hier te vinden rondom ’s Heerenberg.

En als ik zondag wil sleeën?

Zondag wordt het vanuit het zuiden en zuidwesten steeds warmer. De sneeuwval zal daar het eerste overgaan in regen en een eventueel sneeuwdek snel wegspoelen. Verder naar het noorden, met name de Sallandse heuvelrug, noordelijke Veluwe en de hoger gelegen veenvelden rondom Hoogeveen. Dit is ver weg van eventuele sneeuwruimploegen en levert in ieder geval mooie plaatjes op.

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work