Slaapzakken & slaapmatten

Altijd een heikel punt in het uitzoeken van je uitrusting is het kiezen van de slaapzak. Wat voor een tocht ga je maken? Ga je gewoon op vakantie in de Alpen? Of ga je een huttentocht maken? Waar overnacht je? Binnen, buiten, op 1000 meter hoogte, of op 4000 meter?
Allemaal vragen die belangrijk zijn bij het uitzoeken van een slaapzak. Luchtvochtigheid, temperatuur, wind, onderdak, persoonlijke voorkeur en je budget.

Wanneer jij de Mont Blanc gaat beklimmen stel je andere eisen dan wanneer je lekker in een tentje op de camping staat. Denk hier goed over na wanneer je gaat winkelen voor een slaapzak (en slaapmatje)!

Welk soort vulling wil je? Eenden- of ganzendons? Eendendons is goedkoper, ganzendons isoleert beter. Er zijn ook allerhande synthetische stoffen voorhanden, die vaak goed isoleren, licht zijn en vaak water- en winddicht. Dit betekent niet dat je er zomaar mee buiten kunt gaan liggen.

Daar heb je een bivakzak voor nodig. Deze hebben een extra waterafstotende laag om de slaapzak heen. Een tent is dan overbodig, al vind ik zelf een tent wel prettig als het ’s nachts begint te regenen of te sneeuwen. Slaapzakken (goede) zijn te koop vanaf 70 euro. De prijzen kunnen oplopen tot 500 euro per stuk. Laat altijd het doel flink meewegen en laat je uitgebreid informeren.

Slaapmatten

Een goede slaapmat is bijna net zoveel waard als een goede slaapzak. Misschien zelfs wel meer. De slaapmat biedt comfort en tevens isolatie. Je hebt self-inflatables, schuimrubber-matjes met eierprofiel etc. Let wederom goed op het doel. Waar gebruik je de matjes voor? Wat zijn de omstandigheden? Warm, koud, harde ondergrond of een zacht weiland? De antwoorden bepalen de dikte en het type mat en materiaal. Koop slaapmatten op de juiste lengte en breedte, om je slaapcomfort te verhogen. Een goede slaapmat is licht, compact en isoleert goed. Self-inflatables zijn niet heilig: het nadeel is namelijk dat deze meer ruimte innemen vanwege de schuimlaag.