Rugzakken

Welke/wat voor een rugzak heb ik nodig?

Het juist beantwoorden van deze vraag is uiterst belangrijk voor een geslaagde vakantie of klimtocht. Het is echter ook een zeer moeilijke vraag om te beantwoorden en hangt af van een groot aantal factoren, zoals: Hoe lang duurt de tocht, in hoeverre ben je zelfvoorzienend (tent, eten, klimmaterialen), hoe groot ben je?

Verder is het natuurlijk belangrijk hoeveel je zelf fysiek aan kan maar ook hoeveel je aan wílt kunnen. Sommige mensen kunnen een rugzak van >40kg. dragen, terwijl anderen al moeite hebben met 10 kilo. Maar ook al kun je 40kg dragen: wil je dit wel? Is het nodig? Kun je geen delen uit je uitrusting schrappen? Uiteraard zijn ook de (te verwachten) weersomstandigheden van belang.

Op het dragen van een (zware) rugzak zul je jezelf wel moeten trainen als je het een beetje leuk wilt houden. Een rugzak van ongeveer 25kg dragen gaat niet vanzelf en is geen absurd gewicht als je een week lang helemaal op jezelf bent aangewezen en een tent mee moet nemen. Bereid je hier dus goed op voor.

Let bij het kopen van een rugzak op het materiaal, banden en de grootte. Stoot de rugzak water af, of absorbeert deze juist? Ademt de rugzak, met andere woorden, krijg je een zweterige rug? Snijden de banden in je schouders of verdelen ze het gewicht juist goed? Een goede rugzak heeft verder altijd voldoende kleine vakjes en een heupband om het gewicht te helpen verdelen.


Voor dagrugzakken geldt dat een inhoud van 25-35 liter groot genoeg is. Voor een huttentocht zijn rugzakken met een inhoud van 60-70 liter gemeengoed en voor een trektocht van een week ga je naar de 80 liter of meer. Neem geen rugzak die te groot is. De kleppen zitten dan vaak raar en bovendien neem je al snel veel te veel mee. Een ander belangrijk item voor mijzelf is of ik mijn zonnepaneel goed op kan hangen.

Pak je rugzak niet haastig in, maar gun jezelf de tijd om alles een goede plek te geven, zodat je het sneller terug vindt. De spullen die je het eerste nodig hebt, moet je ook het eerste bij kunnen. Denk aan eten en spullen om het te bereiden.

Zorg ervoor dat de echt belangrijke dingen in aparte vakken zitten waar je altijd bij kan. (telefoon, kaarten, GPS en kompas, zaklamp, extra batterijen en EHBO-kit). Zorg ook dat je deze dingen altijd bij je hebt (en weet hoe deze te gebruiken en blindelings kan vinden) en pak je rugzak altijd hetzelfde in. In een noodsituatie zul je jezelf daar dankbaar voor zijn, in het dagelijks gebruik voorkomt het irritaties.

Probeer alles in een zo klein mogelijke rugzak te krijgen. Immers, als je ruimte overhoudt heb je de neiging om meer mee te nemen en dus onnodig gewicht te moeten verplaatsen. Probeer in de winkel rustig een aantal rugzakken uit, laat de rugbanden goed afstellen en houd de rugzak een tijdje om. Dan voel je pas hoe deze echt zit.
Ook hier geldt: laat je goed informeren (en niet op laten jagen) en niets aansmeren!