Reisorganisaties gespecialiseerd in buitensporten, rondreizen en specials in Europa

Er zijn tientallen reisorganisaties in binnen- en buitenland gespecialiseerd in actieve vakanties, rondreizen en specials in Europa. Denk bij specials aan de meer extreme klimtochten of buitensportcursussen. De meeste bedrijven doen hun zaken voornamelijk of uitsluitend via internet. Velen zijn aangesloten bij de SGR en het Calamiteitenfonds, een enkeling ook bij de ANVR. Op deze pagina zetten wij wat informatie van deze ondernemingen op een rijtje.

Wat zijn SGR, ANVR en het Calamiteitenfonds?

De SGR is de Stichting Garantie Reisgelden. Deze organisatie staat borg voor de financiële verplichtingen van de reisorganisatie waar u boekt. Dit betekent dat wanneer een aangesloten organisatie failliet verklaard wordt of anderzijds in de financiële problemen komt, de SGR de verplichtingen ten aanzien van de reizigers op zich neemt. Dit kost u €2.50 per persoon per boeking.Het Calamiteitenfonds betaalt extra kosten die het gevolg zijn van calamiteiten: denk aan orkanen, politieke onlusten, aardbevingen etc. Als uw reis langer duurt of anders ingevuld moet worden, dan schiet dit fonds te hulp. Ook betalen zij een vergoeding voor niet genoten reisdagen. Mocht u nog moeten vertrekken naar een gebied waar op dat moment een calamiteit uitbreekt, dan kan er een dekkingsbeperking worden ingesteld. In dat geval is er geen garantie meer indien u de reis door wenst te zetten, maar u kunt wel kosteloos annuleren.

De ANVR of Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen is een branche-organisatie. Deze branche-organisatie biedt u niet direct voordelen (als consument), maar wel als er iets mis gaat. Zo is er een bindende geschillencommissie, kwaliteitseisen en stellen zij de Algemene Voorwaarden op samen met de consumentenbond voor de branche.

Waarom is dit belangrijk voor mij als reiziger?

De afgelopen jaren zijn er veel touroperators failliet gegaan, voornamelijk organisaties die goedkope reizen naar Turkije aanboden. Deze waren niet aangesloten bij de SGR, waardoor de reizigers de dupe werden van slecht management van deze organisaties. Ook zijn er regelmatig onlusten of natuurrampen: denk aan bosbranden in Spanje en Griekenland, bomaanslagen in Londen, politieke rellen in Athene of landverschuivingen in Frankrijk. Deze vallen allen onder het calamiteitenfonds. Hoewel in de genoemde gevallen een deel van uw vakantie toch min of meer in het water valt, blijven de financiële gevolgen beperkt.

De organisaties

Klik op de onderstaande namen voor meer informatie:

Naam Gebieden/specialisme
Bekker Mountain Travel Haute-Savoie & Wallis, expedities: het “echte werk”
Scandinavian Adventures Zweden, Noorwegen
Mambo Hele Alpen, maar ook daarbuiten
SNP Heel Europa: natuur & wandelreizen
noSun Scandinavië, Oost-Europa, Frankrijk, Italië
Retour Mountain Adventures Aosta-vallei
Simi-Reizen Groepsreizen en jongerenreizen in Europa en VS

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work