Planpincieux & Whymper

Al geruime tijd hou ik (via een webcam) de gletsjer van Punta Whymper, boven het Val Ferret in Italië in de gaten. En toevallig kwam dit gebied deze week in het nieuws. Helaas met een staaltje slechte journalistiek: zo zou de Mont Blanc instorten! Of “Courmayeur zijn ontruimd”. Welnu, zo’n vaart loopt het niet. Ten eerste is niet Courmayeur ontruimd maar de weg naar het Val Ferret afgesloten waardoor vakantiewoningen niet bereikbaar zijn (en enkele berghutten). Ten tweede is het niet de Mont Blanc, maar op de flanken van de Grandes Jorasses: hieronder gemarkeerd in blauw.

Linksonder de Planpincieux-gletsjer, en net ten noordoosten daarvan de Grandes
Jorasses gletsjer. Rechtsboven de plek die via de webcam is te zien.

Onderstaande afbeelding is van 3 september, van de webcam van Fondazione di Montagna Sicura (bergreddingsdienst Val d’Aosta). De afbeelding daarna is van juli 2019 en vervolgens mei 2019 en 10 september 2018. De laatste afbeelding is van afgelopen zaterdag.

Er zijn duidelijke verschillen te zien door de tijd heen. Vorig jaar leek er een groter deel van de gletsjer “bloot” te liggen, dwz. niet langer bedekt met sneeuw, dan dit jaar. Dat is schijn: er is toevallig op zaterdagochtend een sneeuwbui gevallen. Op de foto hier direct boven is duidelijk te zien hoe de gletsjer aan de rechterkant zeer snel is weggeschoven: het betreft hier tientallen meters. Zorgwekkender echter zijn de grote en zeer diepe scheuren in de oppervlakte. Iets soortgelijks vind ook plaats op de Planpincieux-gletsjer: dit is dan ook de reden dat wegen zijn afgesloten en veel wandelpaden in de omgeving eveneens.

De komende dagen loopt de vorstgrens weer op naar ongeveer 4000m. Wellicht gaan deze gletsjers nog dit jaar breken. Wellicht pas volgend jaar. Maar het aanzien van deze bergen zal voor altijd anders zijn.

Een gedachte over “Planpincieux & Whymper”

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work