Planpincieux – een update

Eind september kwam het vrij groot in het nieuws: een gletsjer op de Mont Blanc stond op instorten en Courmayeur werd ontruimd. Al eerder gaf ik aan dat dit enigzins bezijdens de waarheid was: het betreft de Planpincieux-gletsjer boven het Val Ferret aan de Italiaanse zijde van de Grandes Jorasses.
Dat bericht is hier te lezen: www.outdoorspecial.nl/planpincieux-whymper/
Nu zijn we een kleine maand verder. De gletsjer wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de autoriteiten. In de maand oktober is de gletsjer aanzienlijk langzamer gaan bewegen als gevolg van lagere temperaturen. Waar de beweging eerst nog in meters per dag gemeten werd (tot meer dan 3 meter per dag), gaat het nu om centimeters (ongeveer 40cm per dag). Deze rapporten zijn hier te lezen in het Italiaans: www.fondazionemontagnasicura.org/monitoraggio-planpincieux
Het lijkt er op dat er geen grootschalige afbraak meer zal zijn dit jaar. Afgelopen dagen is er veel neerslag gevallen, met boven de 3000m veel sneeuw: het meetstation Pre-de-Bard (aan de voet van de gelijknamige gletsjer in het Val Ferret, gelegen op 2040 meter hoogte) is 85mm neerslag gevallen. Dit vertaald naar bijna 1 meter sneeuw op 3000m.
Dit is nog niet de definitieve winterinval in het hooggebergte: de komende dagen loopt de vorstgrens weer op naar ongeveer 3800 meter hoogte.