Pickels & ijsbijlen

Pickels

Pickels worden veel gebruikt bij het alpine klimmen. Ze bieden extra steun bij de aanloop naar de klim (vergelijkbaar met skistokken) en zijn erg handig bij het eenvoudige ijsklim-werk. Als je valt op een steil sneeuw- of ijsveld kan je jezelf goed afremmen door de scherpe kant van de pickel in het ijs te slaan. Pickels worden onderverdeeld in twee categorien:
– De basispickel. Deze pickel wordt gebruikt voor de volgende doeleinden:
– Sonderen: het testen van de kwaliteit en dikte van de sneeuwlaag en het opsporen van oppervlakkige gletsjerspleten.
– Zekeren: het maken van een T-anker/dodeman, waarbij je het touw om de pickel(s) heen slaat, teneinde jezelf naar beneden te laten zakken zonder de pickels te verliezen (deze kun je van onderaf lostrekken).
-Remmen: als je valt in sneeuw of ijs kun je de pickel er in slaan om jezelf af te remmen.
– Ondersteuning: handig hulpje bij het lopen in steil terrein. Ondersteunen is niet hetzelfde als leunen…
– Trappetjes maken: het hakken van treden is een belangrijke kunst in sommige gevallen. Een pickel is hier zeer geschikt voor.Zeer belangrijk bij het kiezen van de juiste pickel is de lengte. Wanneer je de pickel in de hand hebt (bij de kop) moet het onderste stuk ongeveer tot aan je enkels komen. Als de pickel niet lang genoeg is, is een groot deel van het praktisch nut verloren gegaan, en de pickel dus in het slechtste geval een blok aan het been.

Technische pickel

Technische pickels zijn korter (tot halverwege knie en enkel) en benaderen in het gebruik de ijsbijl. Tot ijs van 80 graden steil zijn deze pickels bruikbaar. Deze pickel is multi-functioneler, maar de beginnende klimmer heeft er geen voordeel van.
Verder is het belangrijk om te kijken wat voor soort houw je hebt: een kromme biedt meer grip in het ijs wanneer je de steel naar je toetrekt, met een rechtere houw kan je beter treden ed. hakken. Het hangt dus enigzins af van het soort tocht dat je maakt, welke pickel je nodig hebt. Naarmate je meer ervaring krijgt in het gebruik van pickels zal je vanzelf een persoonlijke voorkeur ontwikkelen.

IJsbijlen

IJsbijlen worden voornamelijk gebruikt bij watervalklimmen en hoog-alpine klimmen. Men doet het ook zonder ijs (drytooling), waarbij men de bijl tussen rotsen klemt. Tegenwoordig zijn er modulaire systemen voor ijsbijlen: er kunnen op de steel andere schoffels, hamers en houwen worden geplaatst.

Belangrijk bij een ijsbijl is de verdeling van het gewicht (relatief veel in de kop), sterke, comfortabele lussen en waar je het voor gebruikt. De ijsbijlen die in Nederland verkocht worden voldoen allemaal aan de wettelijke veiligheidseisen, dus daar hoef je geen zorgen over te hebben. Laat je altijd goed adviseren over ijsbijlen en kijk in het geval van een modulair systeem of de modules spelingsvrij gemonteerd worden. Dit voorkomt trillen en overmatige slijtage.

1 Trackback / Pingback

  1. Dufourspitze - hoogste berg van Zwitserland - OutdoorSpecial.nl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.