Outdoormateriaal

Klimmaterialen

Wanneer je begint met klimmen komt al gauw de vraag boven water: wat heb ik nodig? Een vraag die niet zomaar te beantwoorden is. Veel hangt er vanaf wat voor soort klimmen je gaat beoefenen. Voor indoor klimmen (sportklimmen) heb je heel andere materialen nodig dan voor ijsklimmen of alpine klimmen.
Een en ander hangt af van je budget. Er zijn klimmaterialen te koop voor enorme bedragen, waarbij de bevestigingspunten van titanium zijn gemaakt en de touwen van speciale vezels. Voor de echte grammen-jagers zijn er ook diverse lichtgewicht tenten en voedingsmiddelen en materialen. Over het algemeen geldt dat je op de materialen die je leven kunnen redden (gordels, stijgijzers, touwen) niet moet bezuinigen op de prijs. Dit betekent niet dat je altijd het duurste moet kopen!
Laat je goed informeren, maar laat je niets aansmeren!

Indoor klimmen

Indoor klimmen is laagdrempelig: iedereen kan er mee beginnen. Een beginnerscursus is tegenwoordig wel een vereiste, maar ook goed voor je zelfvertrouwen op de muur. Je moet weten hoe je iemand moet zekeren en de basisknopen te leggen. Dit is meestal in een aantal lessen wel aangeleerd. De materialen kunnen zeer uiteenlopend zijn in prijs. Je hebt het volgende sowieso nodig:

Klimschoenen

Flexibele zool, veel wrijving, richtprijs voor beginners <100 euro. Dit soort schoenen vereist veel gewenning. Er zijn 2 belangrijke types te onderscheiden: met of zonder veters. Met veters is makkelijker, maar zodra je bij de meer technische klims begint zijn de schoenen zonder veters een aanrader. Deze bieden een beter contact met de muur en zorgen voor meer gevoel.

Klimgordel, richtprijs voor beginners 50 euro. Klimacht, dit is een basis-zekeringsapparaat, welke maximaal 20 euro mag kosten. Je hebt ook gri-gri´s, dit zijn zelfzekerende apparaten. Deze zijn duurder, maar kunnen veiliger zijn. Persoonlijk houd ik het op mijn klimacht. Alle mechaniek kan kapot of falen. En daarop heb je minder invloed dan op het juiste gebruik van je klimacht. Karabiner, dient om je klimacht aan je klimgordel te bevestigen. Maximaal 15 euro.

Voor een totaalbedrag van minder dan 200 euro kun je dus verantwoord beginnen te klimmen. Laat je goed informeren over de mogelijkheden bij jou in de buurt, zodat je niet verder reist dan noodzakelijk. Klimabonnementen (onbeperkt, volwassenen) kosten meestal tussen de 400 en 500 euro per jaar. Studenten, kinderen en militairen krijgen veelal korting.

Alpine klimmen

Alpine klimmen is de klimdiscipline waarbij men in een of meerdere dagen een bergtop beklimt, welke niet noodzakelijkerwijs in de Alpen hoeft te zijn. Hier is het echter wel uitgevonden. Je hebt hiervoor meer materialen nodig dan bij het indoor klimmen, al is dit sterk afhankelijk van de omstandigheden:
Gordel, ongeveer 50 euro.
Klimacht, maximaal 20 euro.
Touw, afhankelijk van de lengte en dikte minimaal 100 euro, max. 250, als je klimt met een externe gids heeft deze waarschijnlijk touwen. Op sommige routes zijn al touwen geprepareerd, zodat je het touw alleen nog maar nodig hebt om gletsjers te traverseren.
Karabiner, maximaal 15 euro.
Stevige klimschoenen, categorie C/D (C en D schoenen zijn geschikt om stijgijzers op te bevestigen en hebben een stijve zool). Vanaf 200 euro tot 700 voor de extreem goede D-schoenen, zoals La Sportiva Extreme.
Stijgijzers, in alle prijsklassen, vanaf 60 euro tot 165 euro.
Zekeringsmaterialen, vanaf 10 euro per stuk, denk aan 100 euro voor een setje, bij beginners op eenvoudige bergen niet nodig.
In extreme gevallen een helm, vanaf 50 euro.
Kleding geschikt voor alle omstandigheden, bij voorkeur winddicht en van Gore-Tex (ademend materiaal, water- en winddicht). Prijs is zeer afhankelijk van wat je wenst. Voor een complete uitrusting ben je snel een paar honderd euro kwijt.
Skistokken, kunnen erg nuttig zijn om je benen te ontlasten.
Drink- en eetgerei, totaal max. 50 euro.
Pickel of ijsbijlen. Pickels zijn er vanaf 50 euro, ijsbijlen vanaf 72.50, tot 200 euro.
Diverse opbergzakken voor stijgijzers en touwen, 20 euro per stuk.

Een complete klimuitrusting kost dus al gauw 1100 euro, voor extreme uitrustingen voor moeilijke klimmen of expedities ben je al snel ettelijke duizenden euro´s kwijt. Gelukkig heeft een beginner niet alles nodig.
Als je boekt bij de juiste organisaties, zoals Retour krijg je stijgijzers en pickels in bruikleen, inclusief uitleg over het juiste gebruik. Ook kun je spullen huren bij de winkels van Bever Zwerfsport. Ik heb tevens de prijzen op deze pagina ontleent aan de Bever Zwerfsport catalogus 2007. Zij geven je ook professioneel advies over de aankoop, gebruik en onderhoud van je materiaal. Je kan de materialen verder nog uitbreiden met tenten, rugzakken, GPS en vele andere dingen. Of je dit nodig hebt laat ik geheel aan je eigen beoordelingsvermogen over.

Uitleg over materialen

Het juiste materiaal kiezen is belangrijk. Gelukkig hebben de betere buitensportwinkels goed opgeleid personeel, met voldoende affiniteit en kennis van buitensporten. Zij zijn dan ook uitstekend geschikt om je voor te lichten over de juiste materialen in de zin van je behoeften, niveau en prijs/kwaliteitsverhouding. Het is essentieel om de juiste uitrusting aan te schaffen. Indien je een reis boekt waarin je buitensporten beoefent, ga dan ook na in hoeverre je gebruik maakt van hun materiaal en of je voldoende uitleg krijgt. Veiligheid voorop! Pas echter wel op dat je niet teveel meeneemt: te veel sjouwen is ook nergens voor nodig. Bereid je goed voor, maar “don’t overdo it”.
Gordel: een klimgordel is misschien wel het belangrijkste. Het is belangrijk dat deze comfortabel zit en voldoende mogelijkheden biedt om juist afgesteld te worden. Probeer dit gerust uit in de winkel en vraag advies. Doe de klimgordel aan, loop een stukje, hurk, ga op je knieen zitten, kortom: probeer diverse houdingen. Veel bewegingen ‘op het droge’ lijken raar, maar zijn komen bij het klimmen regelmatig voor.
Klimacht: een klimacht of zekeringsacht wordt gebruikt om mee te abseilen en anderen te zekeren. Let goed op het CE keurmerk en koop niet direct de duurste. De prijs van een titanium klimacht ten opzichte van een stalen weegt niet op tegen het verschil in kracht en gewicht. Overigens worden deze zelden nog gebruikt, men kiest tegenwoordig vaak voor automatisch remmende hulpmiddelen.
Karabiner: de karabiner wordt gebruikt om de klimacht en andere attributen vast te maken aan je gordel, of om jezelf vast te maken bij klettersteig of voorgehangen touwen. Hier gelden dezelfde ‘regels’ als bij de klimacht.
Klimschoenen: zorg voor deugdelijk schoeisel. Comfort, pasvorm, stevigheid, warmte en de mate waarin het water afstoot dienen de belangrijkste eigenschappen te zijn om een schoen op uit te kiezen. Let ook op de stijfheid van de zool. Dit bepaalt veel eigenschappen van de schoen. Hoe stijver de zool, hoe minder comfortabel in het vlakke land. Bij verticale bewegingen verdient deze zool zich dubbel en dwars terug, onder andere door de mogelijkheid om er stijgijzers onder te binden.
Stijgijzers: kijk of deze goed onder je schoen past. Ook belangrijk is hoe snel je ze om en af kunt doen. Voor de materiaalkeuze geldt hetzelfde als bij de klimacht en karabiner.
Gamaschen: dit zijn waterafstotende beenkappen, gebruikt om er voor te zorgen dat er geen sneeuw in je schoenen terecht komt. Goede gamaschen zijn waterafstotend en makkelijk aan te trekken, maar schuiven niet snel af.
Helm: bij (groot) gevaar voor vallend gesteente (zoals bij canyoning en klettersteig of via ferrata) kun je een helm gebruiken. Deze kan je leven redden. Let wel op een goede pasvorm en comfort. Bekijk ook of je deze nog op kunt als je een muts of sjaal draagt.
Skistokken: skistokken worden veel gebruikt om je benen te ontlasten en voor beter evenwicht. Er zijn veel verschillende ski- en wandelstokken te koop.
Pickel: een pickel ofwel pikhouweel wordt voor hetzelfde doel gebruikt als skistokken, mits lang genoeg. Hierbij geniet een pickel de voorkeur, omdat je deze tevens in het ijs kunt slaan bij een val. Let goed op de juiste lengte. Laat je hierover goed adviseren.
IJsbijl: deze worden veel gebruikt bij steile(re) ijswanden en sneeuwvelden om extra grippunten te creeeren. Je kan een tijdelijke standplaats maken om je goed te zekeren voor de volgende etappe. Hierbij geldt dat de materiaalkeuze wel van belang kan zijn. Omdat je ze veel boven je hoofd zwaait, zorgt een lager gewicht voor meer comfort en kan je langer doorgaan.
Zekeringsmaterialen: er zijn vele soorten zekeringsmaterialen. Denk hierbij aan klemmen die zich openvouwen in de rotswand, ijsschroeven en diverse stijgapparaten. Deze zijn over het algemeen duur en worden op de terugtocht zelden meegenomen. Beginners hebben deze dan ook niet nodig.
Touw: kies een touw van de juiste lengte, dikte en materiaal. Er zijn dynamische touwen en statische touwen. Dynamische touwen rekken uit bij een val en absorberen een deel van de energie van de val. Let ook op of je enkele of dubbele touwen wilt gebruiken. Bij de betere reisorganisaties hebben ze eigen touwen en weet men er mee om te gaan.
Kleding: kleed je in laagjes, zodat je veel warmte vast kunt houden. Zorg dat je snel kan omkleden naar de ‘slecht-weer-modus’. Goede buitensportkleding is waterafstotend, winddicht en heeft grote zakken waar je met (winddichte) handschoenen in kan om spullen te pakken en belangrijke dingen op te bergen. (gps, landkaarten, telefoon)
Navigatiemiddelen: kaart, kompas en gps dienen standaarduitrusting te zijn wanneer je zelf op pad gaat. Hier hoort feitelijk ook een hoogtemeter bij. Uiteraard ook de kennis hoe deze hulpmiddelen te gebruiken!
Opbergzakken: om er voor te zorgen dat je touwen ed. niet nat worden en nodeloos slijten wanneer je ze niet gebruikt, kun je ze in een opbergzak stoppen. Waterafstotend maar ademend, vanzelfsprekend.
Slaapzak: zorg voor een slaapzak die voldoet aan de omstandigheden. Niet te dun, niet te dik, compact en het liefst water- en winddicht.
Zaklamp: dient compact, krachtig en betrouwbaar te zijn.
Branders: eten kunnen bereiden wanneer het nodig is, is een must. Omstandigheden kunnen snel veranderen, en dus ook je energiebehoefte. Een goede brander is licht, compact en kan tegen een (wind)stootje.