Oops…Crit Air, umweltzones en vignetten – ben je er klaar voor?

De vakantieperiode staat weer voor de deur te trappelen en is voor veel mensen zelfs al begonnen. Zelf werd ik deze week onaangenaam verrast: in Frankrijk hebben ze ook een aantal milieuzones (ZCR, Zone Crit Air), waar je vooraf een formulier voor in moet vullen en kentekenbewijs moet uploaden. Kosten: 4.21 EUR inclusief verzending naar Nederland. Boete bij overtreding? 68 EUR. Ik had er nog nooit van gehoord en ben er even ingedoken.

De ZCR valt uiteen in permanente milieuzones zoals Parijs en Annecy, maar ook tijdelijke zoals het gehele departement Drome en Isere. Verder geldt nog een tijdelijke milieuzone in Lille, Lyon, Rennes en Toulouse. Dit laatste is vooral van toepassing bij smog, waarbij enkel schone auto’s op de weg mogen. Dit wordt bekend gemaakt in de media. Deze milieuzones op zichzelf zijn dus permanent, echter de implicaties per moment zijn anders. Dan kunnen ook snelwegen onder deze regeling vallen, dit in tegenstelling tot de Umweltzones in Duitsland, waar vrijstellingen gelden voor snelwegen.

Deze sticker is enkel online te koop, via de officiële website. Het schijnt 10 werkdagen te duren voordat je de sticker hebt, dus als je dit nu leest ben je mogelijk te laat. Ik vrijwel zeker in ieder geval, maar het is het proberen waard.

Duitsland, Umweltzones

De kosten zijn hoger in Duitsland (16.95 via ANWB) en je krijgt een rode, gele of groene sticker. Moderne auto’s (zeg, max. 15 jaar oud) krijgen een groene, behalve sommige diesels. Voor alle Umweltzones geldt dat je alleen met een groene sticker naar binnen mag, behalve in Ulm waar je ook met gele sticker in mag rijden. Snelwegen zijn vrijgesteld. Boetes zijn vrij hoog, rond de 80EUR. Deze sticker is ook in Duitsland te koop bij diverse stations van Tuv en tankstations.

Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije: vignetten

In Zwitserland kun je alleen een vignet voor een heel jaar kopen (40CHF), in de andere landen ook voor 10 dagen of een maand. Ook (of met name) als je op doorreis bent. Vergeet ook niet dat als je door Zwitserland rijdt de pakkans bij snelheidsovertredingen bijna 100% is, dat brandstof duurder is, dat eten onderweg duurder is en dat een navigatiesysteem die flitsinformatie bevat verboden is.

Dus: zorg dat je niet zo’n systeem hebt, eet en tank in Duitsland en houd je aan de snelheid. Koop een vignet, ook voor een aanhanger.

Fijne vakantie!

 

Geef een reactie