Ontwikkeling gletsjer Domes de Miage door het jaar heen

Eerder dit jaar schreef ik al een heel kort artikeltje over de sneeuwbedekking van de Domes de Miage, welke ik via een webcam in de gaten hou. Niet mijn webcam, maar een webcam welke ik raadpleeg via de website van autourdumontblanc.com.

Dit doe ik nu nog een keer, door het jaar heen: we zijn nu namelijk exact een jaar verder in vergelijking met het eerste beeld wat ik heb opgeslagen. Dat was helaas wel vroeg in de ochtend, waardoor details lastiger te zien zijn.

Augustus 2017 was de gletsjer vrijwel volledig vrij van sneeuw en was er nog een kleine verbinding richting het dal.

Bovenstaande afbeelding is van 2 april 2018, op wat ik vermoed de maximale sneeuwbedekking is geweest in dit deel van de Alpen. De gletsjer is niet herkenbaar als gletsjer, de sneeuw ligt immers tot in het dal.

Flash-forward naar 19 juni, dus 2,5 maand later. De locatie van de gletsjer wordt langzaam herkenbaar. Het accumulatiebekken (vanaf de top tot aan de hogere berg aan de zijkant) en het stromende deel richting het dal.

Op 3 juli is te zien dat er weer veel sneeuw is afgesmolten. 3 juli was een hete dag, het glinsteren op de berg wordt dan ook veroorzaakt door stromend water als gevolg van smeltende sneeuw. Als je goed kijkt zie je dat de onderkant van het hoogste deel van de gletsjer niet wit is, maar donkerblauw. Dit is het gevolg van verzadiging door water, omdat de sneeuw erboven smelt. Vroeg in de ochtend is dit deel van de gletsjer ook weer wit.

29 juli: bijna alle sneeuw is gesmolten. Aan de rechterkant van het beeld, in het midden, is een grote sneeuwvlek te zien. Deze ligt er al vanaf de winter, maar lag er vorig jaar augustus niet. Dit is het gevolg van lawines in de winter. Hier kun je goed zien hoe gletsjers vormen: veelal door lawines vanaf hoger gelegen berghellingen en dus niet per se op de hoogste bergen. 

Bovenstaande beeld is van 17 augustus. Nog altijd ligt de sneeuwvlek aan de rechterkant er nog. Dit gaat mogelijk de zomer overleven. De nachten worden al snel langer en de hoogste zonnestand neemt met de dag af. Onder normale omstandigheden kunnen we over enkele weken alweer de eerste sneeuw verwachten in het hooggebergte. Deze gletsjer is dit jaar, dankzij de sneeuwrijke winter en ondanks een zeer zacht voorjaar, niet gekrompen. Dit is echter geconcludeerd op basis van enkele webcambeelden en alleen geldig voor deze gletsjer.

Het betekent ook dat je een combinatie nodig hebt van sneeuwrijke winters en koele zomers om gletsjers echt te laten groeien. En dat tientallen jaren achter elkaar om enige vorm van herstel teweeg te brengen.