Mönch (4099m)- Grindelwald

Feiten
»Gelegen: Grindelwald, Berner Oberland, Zwitserland
»Hoogte: 4099 meter
»Eerst beklommen door: C. Almer, C. Kaufmann, U. Kaufmann, S. Porges
»Jaar: 15 augustus 1857

In de zomer van 2020 zijn wij met de camper op vakantie gegaan, naar Zwitserland. Het was half juni en de grenzen waren net open. Mooi weer was het niet: de enige week van het jaar waarin het slecht weer was, zo leek het wel!

Maar goed: met de camper gingen wij op pad. Bij Interlaken omhoog, en in Lauterbrunnen verder gereden naar Grindelwald in de hoop een glimp op te vangen van de majestueuze bergen die boven Grindelwald uittorenen: de Jungfrau, Mönch en de Eiger. We zijn zelfs met de gloednieuwe Männlichen kabelbaan naar boven gegaan. Maar het mocht niet baten: we hebben geen van de bergen kunnen zien op die dag.

Evengoed hebben we lekker geluncht in het gemoedelijke stadje. De kabelbaan naar Männlichen is overigens prachtig, maar het weer was niet uitnodigend om foto’s te maken. Wél is de kabelbaan erg duur: meer dan 260 CHF voor 4 volwassenen voor een relatief korte rit is prijzig. Bij het bergstation is wel een mooie speeltuin en nog een wandeltochtje naar het topje van de Männlichen iets boven de 2500m hoogte.

Twee dagen later was het weer een klein beetje beter en kon ik vanuit de kabelbaan naar de Schilthorn toch nog een fotootje maken van de Mönch (in het midden), de Eiger (links) en de Jungfrau (rechts):

Eiger, Mönch en Jungfrau, gezien vanuit de kabelbaan richting Schilthorn (etappe Stechelberg-Gimmelwald)
Eiger, Mönch en Jungfrau, gezien vanuit de kabelbaan richting Schilthorn (etappe Stechelberg-Gimmelwald)

De Mönch is één van de meest beklommen bergen in de Alpen. Net aan 4000m (en dus een Vierduizender), technisch niet moeilijk en goed ontsloten door een toeristisch stadje.