Lötschental – Wallis

 

Het Lötschental is een lang zijdal van het Rhônedal in het Zwitserse kanton Wallis, aan de noordzijde van de Rhône. Het Lötschental begint bij Gampel op 640m hoogte en loopt op tot 1300m bij Goppenstein. Hier is het dal betrekkelijk smal. Met de auto loopt de weg over de oostelijke rand van het dal en klimt in eerste instantie ver boven de dalbodem uit. Vanaf Goppenstein klimt de weg gestaag verder. Vlak voor Ferden ligt een klein stuwmeer, waar de weg aan de linkerkant omheen slingert. Vanaf hier ben je “echt” in het Lötschental.


Het Lötschental is vrij ongerept en noemt zichzelf het Dal der Dalen. Links, rechts, voor je uit en achter steken hoge bergen de lucht in en zijn diverse gletsjers te zien. Vele honderden kilometers paden zijn gemarkeerd (200km) en bieden prachtige vergezichten. Het Lötschental is dan ook zeer populair bij toeristen: zowel wandelaars als klimmers komen hier aan hun trekken. Voor mountainbikers zijn er vrij strikte regels en 4 uitgezette routes. Er is een klein skigebied, maar dit stelt met 55km piste niet veel voor – zeker niet in vergelijking met de veel grotere gebieden in de buurt zoals Crans Montana, Grindelwald, Zermatt en Saas.

Aan de noordzijde van het dal ligt Petersgrat (3207m), een volledig met sneeuw bedekte graat. Aan de zuidzijde liggen de Bietschhorn (3934m), Nesthorn (3822m) en Schinhorn (3797m). Aan het einde van het dal ligt de Langgletsjer, een gletsjer die sinds midden 19e eeuw ruim een kilometer is terug getrokken.

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work