Waar ligt in Europa de meeste sneeuw?

Status van 23 januari 08:00

Het is al veel in het nieuws geweest de afgelopen weken en dagen: de grote hoeveelheden sneeuw her en der in Europa. Op veel plaatsen, met name in Zuid-Zwitserland en westelijk Oostenrijk zijn hele dorpen afgesloten van de buitenwereld.

Maar hoeveel sneeuw ligt er eigenlijk? Ik heb hiervoor de websites van sneeuwhoogte.nl en skiinfo.nl geraadpleegd.

Waar ligt de meeste sneeuw in de Alpen?

De meeste sneeuw ligt momenteel in het zuiden van Zwitserland, de regio Wallis en Obwalden. In Engelberg (Obwalden) ligt op het moment van schrijven 650cm sneeuw op de berg (3000m). In Wallis spant Crans Montana de kroon met eveneens 650cm sneeuw, gevolgd door Kippel, Andermatt en Wiler (allen 510cm). Het door lawines regelmatig afgesloten stadje Zermatt heeft een sneeuwdek (op de berg) van 450cm. De westelijke hellingen van de Dom de Mischabel die hier boven liggen (oostelijk van Zermatt, dus een westhelling) zijn behoorlijke stuwhellingen. Mogelijk dat hier dus meer ligt, maar daar wordt niet gemeten.

In Oostenrijk ligt de meeste sneeuw in het westen, in Vorarlberg: 425cm in de skigebieden rondom Sankt Anton en 4 meter op de Stubaier Gletscher.

In Frankrijk zijn het de Savoie en Haute-Savoie die met 400cm of meer rijkelijk bedeeld zijn: Flaine 420cm, Les Arcs en Chamonix beiden 400cm.

Italië is iets minder rijkelijk bedeeld. Breuil-Cervinia, aan de zuidkant van de Matterhorn heeft nog 405cm, maar Courmayeur (in de schaduw van de Mont Blanc) slechts 260cm.

En Noorwegen dan, hoeveel sneeuw ligt daar?

Ook Noorwegen heeft flink sneeuwdekken: in Røldal ligt 180cm in het dal en 280cm op de berg, in Voss 270cm en in andere gebieden in Noorwegen tegen de 200cm.

De vooruitzichten

Het is altijd een beetje koffiedik kijken, maar op korte termijn geldt in ieder geval dat het droog wordt en de vorstniveau’s onder een sterke zuidwestelijke stroming naar meer dan 2000m stijgt (zelfs tot 2700 in Frankrijk). De dalen zullen dus snel beter begaanbaar worden en plaatselijk is wateroverlast te verwachten.

Aankomend weekend (vrijdag/zaterdag) volgt een nieuwe lading sneeuw (tot 80cm in Oostenrijk en 40cm in Frankrijk). Daarna lijkt het wederom iets warmer te worden. Normaliter bereikt het sneeuwdek boven de 2500 meter zijn maximum pas begin april. Tot hoe hoog er gemeten kan worden is onduidelijk, in Chamonix kan men in ieder geval meten tot 700cm.

 

Leave a Reply