Lente in de Alpen

Tot nu toe is deze “winter” gekenmerkt door wisselvalligheid en zacht weer. Niet alleen in Nederland, maar ook in de Alpen. In het hooggebergte heeft dit nog wel tot aanzienlijke sneeuwdekken geleid: Andermatt rapporteert 450cm en Chamonix 380cm. Maar het zijn niet de sneeuwhoogtes zoals we de afgelopen jaren gezien hebben: op grote schaal >600cm.

De afgelopen 2 winter kenmerkten zich dan ook met name door grote hoeveelheden geconcentreerde sneeuwval. In de winter van 2017/2018 gold hierbij dat vooral het zuiden en westelijke Alpengebied rijkelijk bedeeld waren (>1500m hoogte). In de winter van 2018/2019 was het met name het oostelijke en centrale Alpengebied.

Aankomend weekend, met het begin van de Nederlandse schoolvakantie in de regio Noord, wordt het zeer zacht in de Alpen. De vorstgrens stijgt in het oosten naar 3700m op zondagavond, het westelijke Alpengebied ziet de vorstgrens stijgen tot 3400m. De Pyrenëen kunnen zelfs de 4000m aantikken. In de dalen, voornamelijk met een gunstige zuid-georienteerde ligging, kan op grote schaal de 20°C gehaald worden.

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work