Lawineschalen

In Europa is er een gestandaardiseerd systeem waarmee de kans op lawines wordt aangegeven. Bij dit systeem gaat men er van uit dat het gaat om off-piste skiënde personen en zegt dus niets over het risico op modderlawines of aardverschuivingen. Het systeem kent 5 klasses, waarbij in klasse 1 het minste gevaar bestaat. Vanaf Klasse 3 is het risico op een lawine aanzienlijk te noemen. Het is overigens altijd raadzaam om bedacht te zijn op lawines en daar dus ook speciale uitrusting voor mee te nemen, zoals lawine-piepers en sneeuwscheppen.
Ook kan men de skistokken gebruiken om in de sneeuw te prikken en zo te voelen of er iemand onder de sneeuw verborgen ligt.

Het gevaar voor lawines wordt bij de meeste skiliften in real-time aangegeven. Volg deze aanwijzingen altijd goed.

Mate van gevaarSneeuwomstandighedenLawine waarschijnlijkheid
1-laag risicoHet sneeuwdek is over het algemeen stabiel en hecht goed aan elkaar.Het veroorzaken van een lawine is over het algemeen alleen mogelijk met een grote toegevoegde lading/druk op het sneeuwdek en op zeer steile hellingen. Er zullen slechts kleine natuurlijke lawines voorkomen, zogenoemde “sluffs”. Dit zijn kleine spoortjes driftsneeuw die naar beneden vallen.
2- GemiddeldDe sneeuw hecht redelijk op steile hellingen en goed op minder steile hellingen.Voor het veroorzaken van een lawine is nog steeds een grote toegevoegde lading/druk nodig, maar wel minder. Vooral op de steile hellingen is er kans op lawines die op deze manier ontstaan. Het voorkomen van grote natuurlijke lawines is onwaarschijnlijk.
3- AanzienlijkDe sneeuw hecht slecht op de meeste steile hellingen.Lawines kunnen in sommige gevallen zelfs door een lage toegevoegde druk veroorzaakt worden. Het lawine-bulletin zal bepaalde hellingen aanwijzen waar het meeste risico wordt gelopen. Onder bepaalde omstandigheden kunnen zich middelgrote en soms zelfs grote natuurlijke lawines voorkomen.
4- HoogDe sneeuw hecht slecht op de meeste steile hellingen.Lawines zullen door een lage toegevoegde druk al veroorzaakt kunnen worden. Onder sommige omstandigheden zullen regelmatig middelgrote en grote natuurlijke lawines voorkomen.
5- Zeer hoogDe sneeuw hecht slecht en het sneeuwdek is zeer instabielTalrijke grote lawines kunnen zich voordoen, zelfs op matig steil terrein.

Op sommige hellingen loop je meer gevaar dan op andere. Deze specifieke gebieden zullen in een lawine-bulletin gespecificeerd worden: de hoogte, ligging, soort ondergrond en stijging van de helling spelen een belangrijke rol. Men spreekt van een grote toegevoegde druk of lading bij bijvoorbeeld een grote groep skiers, een piste-machine of wanneer men met explosieven zelf lawines veroorzaakt. Wandelaars of een enkele skier veroorzaken een lage toegevoegde lading. Van steile hellingen spreekt men bij een stijging van meer dan 30°. Zorg dat je altijd op de hoogte bent van de kans op lawines en waar het risico het grootste is.