Lauteraarhorn (4042m)

De Lauteraarhorn is met 4042m nipt een vierduizender. Maar is tamelijk afgelegen, en daardoor moeilijker bereikbaar. Het is relatief een oase van rust.

Feiten
»Gelegen: Berner Oberland, Zwitserland
»Hoogte: 4042 meter
»Eerst beklommen door: M. Bannholzer, P.J. Desor, Ch. Girard, A. Escher von der Linth
»Jaar: 8 augustus 1842

De Lauteraarhorn is één van de meest ongerepte vierduizenders van Zwitserland en zelfs van de Alpen. De Lauteraarhorn is erg afgelegen en de eerste hut kwam pas in 1976. Eén van de grootste uitdagingen van de Lauteraarhorn is dan ook de weg er naar toe. De route is lang (ongeveer 20km) en er moet flink gestegen worden. Dit betekent wel automatisch dat de gewone dagjestoeristen hier weg blijven en de omgeving een oase van rust is, zeker vergeleken met het drukke Grindelwald.

Aan de westzijde van de Lauteraarhorn ligt een omvangrijk gletsjergebied waar zowel de Eiger oost- en zuidzijde, de noordzijde van de Mönch en Klein Fiescherhorn hun ijs mee afvoeren, maar ook de westzijde van de Lauteraarhorn en de Schreckhorn. Vroeger reikten deze gletsjers tot aan Grindelwald en werd gestopt door de Gletsjerschlucht (letterlijk: gletsjerkloof).

Aan de oostzijde van Grindelwald kun je met de kabelbaan Pfingstegg naar boven. Vanaf daar is het anderhalf uur lopen naar Berghaus Bäregg. Vanaf daar is het nog 3-5 uur tot aan de Schreckhorn-hut van de SAC (Zwitserse Alpinisten vereniging). Voor deze hike heb je geen specifieke uitrusting nodig, maar je komt wel enkele ladders en kabels tegen.

Lees hier een excellent reisverslag van de hike tot aan de Schreckhorn-hut.

De hut die gebruikt wordt om de Lauteraarhorn te beklimmen is dezelfde als de hut voor de Schreckhorn. Tevens is er de Lauteraar-hut (2392m) en het Aar-bivak.