Lapland

Lapland is de streek ten noorden van de poolcirkel in Europa en ligt verspreid over vier landen. Dit zijn Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. In Lapland wonen de “Lappen”, hoewel dit als een scheldwoord wordt ervaren (evenals Eskimo voor de Inuit in Canada). De officiële benaming voor de bewoners van Lapland is “Saamen”. De Saamen hebben een eigen taal en zijn kleiner en donkerder van haarkleur dan de Scandinaviërs. Van oorsprong is het een nomadisch volk wat meetrekt met de rendierkuddes. Reizen gaat traditioneel het makkelijkste in de winter, omdat de talrijke meren dan zijn dichtgevroren. Lapland is het koudste gebied van Europa: in het gehele gebied, met uitzondering van de kuststreek, kan het in de winter meer dan 50 graden vriezen. Langs de Atlantische kust worden de temperaturen gematigd door de oceaan. Hetzelfde zie je langs de Oostzee, hoewel deze aan het eind van de winter is dichtgevroren. Hierdoor komt het voorjaar minder snel op gang langs de Oostzee dan langs de Atlantische Oceaan.

Noors Lapland

In Noorwegen ligt het grootste deel van Lapland. Zodra je de poolcirkel passeert sta je in Lapland. Het Noorse gedeelte is in de winter het warmst en in de zomer het koelste. Tevens is het Noorse deel van Lapland bergachtiger en kent het een veel grotere diversiteit in landschappen en klimaten dan bijvoorbeeld Fins Lapland. De Noorse province Finnmark is vlakker en is tevens het koudste gebied van Noorwegen. De gemiddelde jaartemperatuur in Kautokeino is -2.6 graden Celsius. De laagste temperatuur ooit gemeten in Noors Lapland is -51.4 °C in Karasjok. Dit is enkele graden minder koud dan in Zweden en Finland het geval is in de winter. De gemiddelde sneeuwbedekking is echter stukken groter dan in Zweden en Finland. Zo heeft het gebied op de poolcirkel (de Svartisen-gletsjer) een uitzonderlijk grote hoeveelheid sneeuw op jaarbasis voor een gebied op deze hoogte. Het behoort tot een van de natste plekken van Noorwegen, met een geschatte neerslaghoeveelheid van ongeveer 3000mm per jaar. Dit is 4 maal zoveel als de meeste plekken in Nederland. Direct achter het Svartisen-massief ligt het Saltdal. Dit dal wordt uitstekend beschermt tegen alle invloeden door de hoge bergen, waardoor dit dal een van de droogste en warme dalen van Noorwegen is. Door de sterke noord-zuid orientering van het Saltdal zijn de föhn-effecten sterk.
De belangrijkste plaatsen in Noors Lapland zijn Tromso, Bodo en Narvik. Ook de Noordkaap maakt deel uit van Noors Lapland. Verder naar het oosten ligt de havenstad Kirkenes, bijna op de grens met Rusland.

Zweeds Lapland

Beschermd door de hoge bergen in het westen heeft Zweeds Lapland een heel ander klimaat dan Noors Lapland. De zomers zijn warmer en stabieler, terwijl de winters droger en kouder zijn. In het noordwesten van Zweeds Lapland liggen de hoogste bergen van Zweden en ligt ook het natste gebied van Zweden. De hoogste berg is de Kebnekaise (2111m) welke tevens de hoogste berg in Europa boven de poolcirkel is. Dit gebied wordt iedere jaren enkele millimeters hoger doordat de bodem terugveert na de laatste ijstijd. Zweeds Lapland is rijk aan delfstoffen zoals ijzererts. Helaas is dit ook zeer goed te zien aan het landschap: grote ertsbergen vervormen het landschap, lange spoorlijnen doorkruisen het land en andere mijnconstructies zorgen voor flinke voorbeelden van horizonvervuiling. De belangrijkste en bekendste mijnstad is Kiruna, waar tevens het IJshotel staat. De laagste temperatuur ooit gemeten in Zweden is -52.6°C in Arjeplog. Een bedrijf dat actieve vakanties aanbiedt in Zweden en oost-Noorwegen, in zowel winter als zomer is Scandinavian Adventures.

Fins Lapland

Fins Lapland heeft een uitgesproken landklimaat. In de zomer kan het hier (evenals in Zweden en Finnmark in Noorwegen) ruim dertig graden worden. In de winter is het koud, herfst en lente gaan binnen enkele weken voorbij. Fins Lapland is vlakker, heeft hooguit wat heuveltjes en glooiende hellingen. Het hoogste punt is 1328 meter hoog en ligt op een hoogvlakte. Fins Lapland is het bekendste bij de toeristen, omdat de Finnen als eerste doorhadden welke pluspunten men in huis had voor de drukke West-Europeanen. Ook de woonplaats van de kerstman (Rovaniemi) draagt voor een groot deel bij aan de bekendheid en populariteit.

Russisch Lapland

Russisch Lapland heeft te kampen met grote milieuproblemen. Tijdens het Sovjet-bewind (en nu nog) werd er weinig aandacht besteed aan het milieu. De uitstoot van zwavelhoudende rook was en is dan ook enorm, waardoor vele bossen en meren beschadigd zijn geraakt. Dit is vooral te merken rondom Murmansk. De rest van het gebied is grotendeels onbewoond en ongerept. Het Russische deel is een stuk bergachtiger dan Fins Lapland maar ook minder koud door de ligging ten opzichte van de zee.