Oostenrijk – hoge bergen, vriendelijke mensen en ruim ontwikkeld

Oostenrijk is razendpopulair bij Nederlanders, zowel in de zomer als in de winter. Bijna de helft van alle wintersportvakanties van de Nederlanders hebben Oostenrijk als bestemming. In winter en zomer blijft de aantrekkingskracht hetzelfde: de bergen. De bergen van Oostenrijk zijn lager dan elders in de Alpen en zeer toegankelijk. De Grossglockner (3798m) is de hoogste berg van Oostenrijk. De Grossglockner voedt de grootste gletsjer van Oostenrijk: de Pasterzegletsjer.

Het toerisme is in Oostenrijk al tientallen jaren een belangrijke bron van inkomsten en het wintersportseizoen is onmisbaar voor vele gemeenschappen in Oostenrijk. Vooral het westen en zuiden van Oostenrijk leunen sterk op het toerisme. Hier liggen de deelstaten Tirol, Salzburg, Kärnten (Karinthië) en Steiermark. Aan de noordkant van deze deelstaten stroomt de Donau, die het grootste deel van deze bergen ontwatert.

Buitensport in Oostenrijk

De vele hoge bergmassieven in Oostenrijk vormen een ideaal decor voor klimmers, wandelaars en mountainbikers. Maar ook sporten als parapente, rodelen, canyoning en raften zijn mogelijk in Oostenrijk. De keuze voor al deze activiteiten is ruim: het hoogste en grootste bergmassief van Oostenrijk is de Hohe Tauern, op de grens van de deelstaten Tirol, Salzburg en Kärnten.

In Tirol liggen de Stubaier Alpen, met als hoogste punt de Zuckerhütl (3501m). Nog iets verder naar het westen liggen de Ötztaler Alpen (Wildspitze, 3772m en Weisskugel, 3739m). Tussen de Stubaier Alpen en de Hohe Tauern liggen de Zillertaler Alpen. Dit is een oost-west geörienteerde bergkam (Hochfeiler, 3510m) waar veel populaire skigebieden liggen, zoals Zell am Ziller, Mayrhofen en Hintertux.

Lees meer:

Het Stubai-dal
Grossglockner (3797m)
Wildspitze (3774m)
Grossvenediger (3662m)
Winterafsluitingen en rij-omstandigheden