Frankrijk

Frankrijk: de Franse Alpen

Gelegen centraal in Europa herbergen de Franse Alpen de hoogste bergen van de Alpen, met vele pieken boven de 4000 meter, de zogenaamde vierduizenders. In totaal zijn er maar liefst 11 bergen hoger dan 4000 meter te vinden in het Franse deel van de Alpen. De bekendste en hoogste berg is de Mont Blanc (4810m), andere bekende pieken zijn de Barre des Ecrins (4102m) en de Dome du Gouter (4306m). Het Mont Blanc massief vormt tevens de grens met Italië en Zwitserland en heeft altijd als natuurlijke barrière gediend.De Franse Alpen strekken zich uit van Nice tot aan het meer van Geneve en van Grenoble tot de Italiaanse en Zwitserse grens. Frankrijk is opgedeeld in 100 departementen, waarvan 6 departementen tot de Alpen worden gerekend.

Alpes Maritimes of Zee Alpen

De Alpes-Maritimes vormen het laagste deel van de Franse Alpen en tevens het meest zuidelijk gelegen deel. Het zuiden, met steden als Monaco, Nice en Antibes worden gekenmerkt door decadentie en zomertoerisme. Verder het binnenland in vindt men het bekende skigebied Isola 2000 en de hoogste bergweg van Europa, de Col de la Bonette (2860m). Ook ligt hier het Nationaal Park du Mercantour.

Alpes de Haute Provence

De Alpes de Haute Provence kenmerkt zich door grote hoogvlaktes met lavendel en schilderachtige dorpjes. Ook de bekende Gorges du Verdon zijn gelegen in de Haute Provence. De eerste berg die hier hoger is dan 3000 meter is de Mt. Pelat (3051m), gelegen aan de rand van Nationaal Park du Mercantour. Meer bergen die hoger zijn dan 3000 meter zijn te vinden tegen de grens met Italië langs het prachtige Ubaye-dal. Veel skigebieden zijn te vinden in de buurt van Barcelonnette.

Pagina’s over Hautes Alpes binnen OutdoorSpecial:
Barcelonnette
Castellane

Hautes Alpes

Het departement van de Hautes Alpes is niet zo groot maar wel erg ruig, vooral in het oosten. Bekende steden zijn Briançon, Embrun en Gap. Een groot gedeelte van het prachtige Nationaal Park des Ecrins ligt in de Hautes Alpes, inclusief de Barre des Ecrins zelf en de Mt. Pelvoux (3946m). De Barre des Ecrins is hiermee de meest zuidelijk gelegen vierduizender. Bekende bergpassen zijn de Col du Galibier en de Col du Lautaret. Ook het Regionaal Park du Queyras ligt gedeeltelijk in de Hautes Alpes.

Pagina’s over de Hautes Alpes binnen OutdoorSpecial:
Regionaal Park du Queyras
Briancon
Embrun
Gap
Guillestre
Laragne-Monteglin

Isère

Isère is een overgangsdepartement tussen Lyon, Valence en Grenoble, met in het oosten van het departement de bekendste skigebieden van Europa en misschien wel van de wereld: Alpe d’Huez en Les Deux-Alpes. Ook ligt in Isère het noordwestelijke deel van het Nationaal Park des Ecrins.

Pagina’s over Isère binnen OutdoorSpecial:
Chaine de Belledonne
Alpe d’Huez
Grenoble
La Berarde
La Mure
Les Deux Alpes
Mens
Nationaal Park des Ecrins
Parc Naturel Régional du Vercors

Savoie

Het Savoie-departement wordt voor een groot deel in beslag genomen door het Nationaal Park de la Vanoise in het zuidoosten. Hierin liggen onder ander Col de l´Isèran, tientallen gletsjers en tientallen bergen hoger dan 3000 meter, waarvan een flinke handvol boven de 3500 meter.

Pagina’s over de Savoie binnen OutdoorSpecial:
Albertville
Tignes
Val d’Isère
Bourg Saint Maurice
Chambéry
Aix-les-Bains
Courchevel
Saint Jean de Maurienne
Nationaal Park de la Vanoise

Haute Savoie

Het meest noordelijk gelegen Alpen-departement is de Haute-Savoie, met onder andere Annecy, Chamonix en Megève. In dit departement liggen de hoogste bergen van Frankrijk en veel skigebieden. Verder naar het noorden wordt het vlakker, richting het Meer van Geneve. In de Haute-Savoie zijn vanwege de specifieke weersomstandigheden vaak de grootste pakken sneeuw van Frankrijk te vinden en de hoogste neerslagsommen per jaar.

Pagina’s over de Haute Savoie binnen OutdoorSpecial:
Annecy
Chamonix
Sixt Fer à Cheval
Thonon-les-Bains
Megève
Saint Gervais les Bains
Aiguille du Midi
Mer de Glace
Mont Blanc Tunnel