Klimtouwen

Wanneer je actief begint met (alpine)klimmen zul je voor de keuze staan welke klimtouwen je aanschaft. Het doel is belangrijk, evenals de eisen waaraan het touw moet voldoen. Het is belangrijk te beseffen dat er 2 typen touwen zijn: dynamische en statische touwen.

Dynamische touwen rekken mee bij bijvoorbeeld een val en absorberen daarmee een deel van de energie van de val.

Een statisch touw rekt niet of nauwelijks en is daarmee geschikt om bijvoorbeeld omhoog te klimmen. Als je hiervoor een dynamisch touw gebruikt zak je immers steeds een stukje naar beneden.

De eigenschappen van het touw bepalen dus voor een belangrijk deel het gebruik van het touw. Je kan ook andersom stellen dat het uiteindelijke gebruik de eigenschappen van het touw beïnvloed. Een andere belangrijke keuze die je zult moeten maken is het gebruik van een dubbel touw of een enkel touw. Een dubbel touw heeft duidelijke voordelen: het is sterker en biedt meer wrijving bij het zekeren en dus meer veiligheid in die zin. Aan de andere kant is het ook dubbel zo zwaar, wat bij een lange of technisch veeleisende klim een behoorlijk nadeel kan en zal zijn. Een en ander hangt ook af van het doel.

Laat je vooraf dus goed informeren bij je gespecialiseerde buitensportwinkel. Vergeet ook niet te oefenen met de knopen voordat je het veld in gaat. Check of je deze kunt leggen in het donker, met handschoenen aan.

1 Trackback / Pingback

  1. Uitleg benodigde klimmaterialen – OutdoorSpecial.nl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.