Klimschoenen & stijgijzers

Klimschoenen

Welk soort van klimmen je ook beoefent, een van de belangrijkste benodigdheden zijn schoenen. Of je nou korte dagtochten maakt, de Mont Blanc of de Mount Everest beklimt: je schoenen moeten aan veel eisen voldoen. Denk hierbij aan lekker zitten, waterdicht zijn, niet te zwaar, voldoende grip bieden en met een beetje mazzel zien ze er nog goed uit ook.
Hieronder heb ik van de meest voorkomende typen schoenen een korte uitleg gegeven over de omstandigheden waarbij je ze nodig hebt. Al deze schoenen zijn van La Sportiva, een zeer bekend merk onder klimmers. Bezoek hun website voor de hele collectie, of bekijk deze bij sportwinkels zoals Bever Zwerfsport of Demmenie. Zij bieden goed advies over welke schoenen je nodig hebt bij welke omstandigheden, mocht je hier zelf niet uit komen. Uiteraard is er een groot aanbod van merken, met ieder zijn specifieke karaktereigenschappen. De reden om hieronder slechts 1 merk weer te geven is om het beste een vergelijk te maken tussen de categoriën zonder in te gaan op de specifieke eigenschappen van een merk.

La Sportiva sportklimschoen met veters
Dit zijn schoenen voor het echte rotsklimmen of indoorklimmen. Deze hebben een krappe pasvorm, lopen moeilijk en doen aan het begin pijn. Ze bieden echter wel veel mogelijkheden voor het beklimmen van steile wanden en bieden de mogelijkheid om met wrijving te klimmen. De schoenen met veters bieden iets meer comfort dan de schoen hier naast.

La Sportiva sportklimschoen zonder veters
Op een gegeven moment kom je op een niveau dat je met meer techniek moet klimmen en de relatief comfortabele veterschoenen je niet voldoende technische mogelijkheden bieden. Deze schoenen bieden meer contact met de muur, ten koste van comfort. Als je er aan gewend bent wil je niet meer anders. Voor de meeste klimmers ligt dit omslagpunt rond de 6B/C.

La Sportiva wandelschoenen
Dit zijn waterdichte wandelschoenen, voor bijvoorbeeld een dagtochtje rond de camping of voor de bossen op de Veluwe. Ze hebben redelijk flexibele zolen en zijn niet geschikt om stijgijzers onder te binden.

La Sportiva wandelschoen categorie B
Deze schoenen hebben al een iets stuggere zool, waardoor ze een iets ruwer terrein aankunnen. Ook zijn ze iets hoger, waardoor je kleine waterstroompjes over kunt steken zonder dat je voeten nat worden.

La Sportiva wandelschoen categorie C
Deze wandelschoen is geschikt voor meerdaagse trektochten. Ze blijven lang droog, bieden veel comfort en warmte. Ook kan je hier stijgijzers op bevestigen, wat deze schoen geschikt maakt voor alpien terrein.

La Sportiva wandelschoen categorie D
Deze volwaardige klimschoen biedt alles wat je nodig hebt in de bergen: stijgijzers kan je eenvoudig bevestigen, zijn hoog, bieden veel steun en maken het stijgen makkelijker. Op vlak terrein is deze schoen iets te veel van het goede.

La Sportiva wandelschoen categorie E
Dit is een echte expeditie-schoen en de meeste mensen zullen hem nooit nodig hebben. De schoen is zwaar, maar uitermate geschikt voor de meest zware terreinen, met een stijve zool en schacht. Volledig ongeschikt voor het normale wandelwerk, vooral bedoelt voor verticale bewegingen.

Stijgijzers

Je hebt bepaald welke berg je gaat beklimmen, of welke gletsjertocht je gaat ondernemen. Je orienteert je op de omgeving, bepaalt de overnachtingsplekken, en zoekt de benodigde klimuitrusting uit. Je hebt je klimschoenen uitgezocht en weet dat je stijgijzers nodig hebt. Maar welkestijgijzers moet je kiezen? Het belangrijkste zijn de 4 punten aan de voorkant van het stijgijzer. Deze bepalen waarvoor een stijgijzer is gemaakt en dus waarvoor je deze kan gebruiken. Stijgijzers zijn onder te verdelen in 4 categorien:
-Wandelstijgijzers. Dit zijn flexibele stijgijzers, ontwikkeld voor het maken van huttentochten en eenvoudige gletsjertochten. Voor dit type stijgijzers heb je nog geen echte klimschoenen nodig. In deze categorie zijn ze verkrijgbaar vanaf 60 euro.
-Allround stijgijzers. Deze stijgijzers biede een goede balans tussen het lopen op glad ijs en het verticaal bewegen in hard ijs. Gebruik dit soort stijgijzers bij zwaardere gletsjertochten. Ook deze kunnen nog gebruikt worden zonder echte klimschoenen met stevige neuzen. Zodra het terrein echter steiler wordt zal je merken dat de neuzen ingedeukt gaan worden en je pijn in de tenen krijgt. In dit geval zijn de stijgijzers niet de beperkende factor maar je schoenen. Ze zijn verkrijgbaar vanaf 90 euro.
-Steil-ijs stijgijzers. Deze harde, starre ijzers zijn puur gemaakt voor het verticaal bewegen op verijsde wanden of puur ijs. Ze worden gebruikt op noordwanden of bij watervalklimmen. Deze zijn verkrijgbaar vanaf 100 euro.
-Greudels/groedels. Het “Winterberg-stijgijzer”. Dit zijn eigenlijk geen stijgijzers en zijn zeker NIET als dusdanig bedoelt. Deze ijzers zijn gemaakt om extra grip te bieden op gladde trottoirs of wandelpaden in oorden als Winterberg of Abtenau, maar niet voor klimmers. Voor de volledigheid van deze pagina vermeld ik deze toch maar even. Verkrijgbaar vanaf 30 euro.Vergeet niet de stijgijzers te passen onder je nieuw gekochte klimschoenen. Leer ook hoe de sluitingen werken. Dit levert meer zelfvertrouwen op en scheelt ergernis tijdens de reis. Koop eventueel opbergzakken voor je stijgijzers. Deze beschermen je touwen en/of rugzak, en de ijzers zelf natuurlijk! Deze zakken kosten slechts een tientje…

Een gedachte over “Klimschoenen & stijgijzers”

Geef een reactie