IJsbevingen als gevolg van extreme hitte in het noordwesten van Amerika

Wellicht heb je het meegekregen de afgelopen weken: het is bijzonder warm in het noordwesten van de VS en Canada. Hoe bijzonder warm? Buiten-statistisch warm. Het oude temperatuurrecord van Canada is in Lyton verbroken met 4.6C graden. In een stabiel klimaat zou dit een herhalingstijd hebben van eens in de duizend jaar.

Wat betekent zo’n herhalingstijd? Dit is gebaseerd op statistiek. Het kan best volgend jaar nog eens gebeuren. Het kan ook 5.000 jaar duren. Maar gebaseerd op de standaardafwijking ten opzichte van het gemiddelde kun je uitrekenen hoe “uniek” een gebeurtenis is. En dat komt in dit geval schijnbaar op “eens in de duizend jaar”. De waarde is dus erg extreem.

In ieder geval leidt het tot extremiteiten. Zo las ik op de website van nu.nl een zeer goed artikel over “ice quakes“. Aardbevingen die ontstaan als gevolg van het afbreken van gletsjers. De ijsbevingen zijn waargenomen in het zuiden van Alaska (zie kaart).
Grote brokken ijs breken af en vallen naar beneden of in de zee. De massa is zo groot dat dit dus gemeten wordt als aardbeving.

Voor iedereen die wel eens een stuk ijs van een gletsjer heeft zien afbreken kan zich dat voorstellen. Dit heb ik zelf enkele jaren geleden meegemaakt bij de Argentiere-gletsjer: je voelt de grond trillen en het luchtdrukverschil door het vallen van de grote brokken ijs. De gletsjers in Canada en Alaska zijn echter vele malen groter en daarmee ook het potentiële massa verlies.

Mount Rainier: de effecten van enkele dagen hitte

Zelf hou ik al enkele dagen de webcam die op Mount Rainier (4392m) gericht staat in de gaten en heb ik enkele screenshots genomen. Deze plaatjes zijn genomen vanaf 27 juni t/m 29 juni. Dit is niet de gletsjer waar de ijsbevingen zijn waargenomen.

Camp Schurman op Mount Rainier, op 27 juni 2021: het begin van de hittegolf in het noordwesten van de VS en Canada.
Camp Schurman, 27 juni 2021
Camp Schurman, 28 juni 2021. De sneeuw smelt snel en laat stukken ijs zien. Dat is vrij vroeg in het seizoen.
Camp Schurman, 28 juni 2021
Camp Schurman, 29 juni 2021. Opnieuw een bloedhete dag (het werd 49,6 graden Celsius in Lytton, British Columbia Canada). De vorstgrens ligt rond de 5700m hoogte!
Camp Schurman, 29 juni 2021

De verschillen zijn tamelijk groot in enkele dagen. Grote scheuren en kuilen ontstaan overal. Dat is ook niet gek: de temperatuur is ruim boven de 10 graden op deze hoogte. Op de top van Mount Rainier is het ongeveer 8 graden. De vorstgrens ligt boven de 5500.