Gornergrat – spoorlijn met fantastisch uitzicht


Feiten
»Gelegen: Wallis, Zwitserland
»Hoogte: 3089 meter
Bijzonderheden:
-Gemiddeld stijgingspercentage van 16%, maximaal 20%.
-29 “vierduizenders” te zien vanaf de top

 

 

 

Met een hoogte van ruim 3000 meter is het treinstation van Gornergrat één van de hoogst gelegen treinstations van Europa en de Gornergrat Bahn één van de hoogstgelegen tracés van Europa. De treinreis vanuit Zermatt duurt iets meer dan 20 minuten en voert langs een aantal stations (Findelbach, Riffelalp, Riffelboden, Riffelberg, Rotenboden ) naar het topstation van Gornergrat. Dit tandradtraject is aan het begin van de vorige eeuw gebouwd en na de Tweede Wereldoorlog ook geschikt gemaakt om in de winter gebruikt te worden door de bouw van een 800m lange lawine-galerij. Het steilste traject ligt tussen Riffelboden en Riffelberg.

De eerste paar kilometer door het dorp tot aan Findelbach verlopen nog door het dichte bos, maar een stuk na Findelbach wordt het bos steeds minder dicht en het terrein kaler. Hiermee wordt ook direct het uitzicht over de omgeving mooier. Het eerste station waar veel mensen uitstappen is Riffelalp op een hoogte van 2210m, in de winterperiode een populaire skibestemming.
Na Riffelalp wordt het steiler en vervolgt de tandradtrein zijn weg naar Gornergrat via Riffelberg (2582m) In eerste instantie is het uitzicht naar het westen richting MatterhornDent BlancheObergabelhornZinalrothorn en Weisshorn wat de aandacht trekt, maar na station Riffelberg (2582m) wordt er steeds meer zichtbaar van het Monte Rosa-massief aan de zuidkant. In het noordoosten is de Mischabel-groep zichtbaar met vrijwel alle toppen die er bij horen.

Bij aankomst op de top valt meteen (afhankelijk van tijdstip en seizoen) de relatieve drukte op. Boven het topstation is bijvoorbeeld nog een aantal winkels en een restaurant. Ook staan hier diverse bedrijven met grote Sint Bernhard-honden waarmee je op de foto kunt. De foto´s zijn aan het eind van de middag af te halen in het centrum van Zermatt. Erg leuk en leerzaam zijn de borden die boven geplaatst zijn met daarop foto´s van de omliggende toppen met de juiste namen er bij.

Prijzen Gornergrat Bahn

De prijzen zijn sterk afhankelijk van het seizoen. Onderstaande prijzen zijn geldig vanaf 10 december en gelden per persoon. De prijs voor tussenliggende stations ligt lager, maar in de praktijk gaan de meeste mensen naar boven en naar beneden met de trein. De wandeling naar beneden is overigens goed te doen, maar niet buitengewoon inspirerend. Het uitzicht ligt voornamelijk achter je en je loopt tussen de skiliften door.

Prijzen vanaf november 2017 tot en met april 2018

Enkele reis: 38 CHF / retour 76 CHF

Prijzen in mei, juni, september en oktober 2018

Enkele reis: 49 CHF / retour 98 CHF

Prijzen in juli en augustus 2018

Enkele reis: 57 CHF / retour 114 CHF

Bovenstaande is ook te combineren met een zogenoemd peak2peak-kaartje. Hierbij kun je zowel naar de Gornergrat als met de kabelbaan naar de Klein Matterhorn (3883m) op dezelfde dag. Dit kost in het laagseizoen (november t/m april) 136 CHF en in juli en augustus 172 CHF.

Prijs voor kinderen

Kinderen tot 9 zijn gratis. Voor kinderen tussen de 9 en 16 mogen tegen half tarief. Het peak2peak kaartje is slechts 1 dag geldig. Je moet dus allebei de activiteiten op 1 dag uitvoeren.

Tips & tricks voor de Gornergrat Bahn

Enkele tips/opmerkingen wanneer je met deze tandradbaan naar Gornergrat gaat:
– Ga aan de rechterkant van de trein zitten wanneer je omhoog gaat en de linkerkant wanneer je naar beneden gaat. Aan die kant heb je het beste uitzicht.
– Houd rekening met kou boven op de top. Op deze hoogte kan het ook in de zomer erg koud zijn.
– Houd rekening met grote drukte wanneer het mooi weer is. Dit geldt zowel in de zomer als in de winter (de maximale capaciteit per uur is ongeveer 2500 personen).
– Honden zijn gratis en talrijk aanwezig op de top. Inclusief de “verplichte” Sint Bernhards voor de foto’s.

Breithorn vanuit de tandradbaan naar GornergratCastor en Pollux vanuit de trein naar Gornergrat
Sint Bernard hond boven GornergratDe Matterhorn boven Zermatt vanaf Gornergrat

Ook binnen OutdoorSpecial.nl:
Saas Fee
Matterdal
Grindelwald
Martigny
Verbier
Lötschental
Brig
Visp
Eiger
Monte Rosa Massief

3 gedachten over “Gornergrat – spoorlijn met fantastisch uitzicht”

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work