Gletsjers in Noorwegen dit jaar flink gekrompen

31 oktober 2018

Niet alleen in Nederland was het een zeer warme zomer; ook in Noorwegen was het zeer warm gedurende een zeer lange periode. Warm en droog. De droogte is in het westen van Noorwegen spectaculair ten einde gekomen: er viel in de maanden augustus, september en oktober op sommige plekken bijna 2000mm neerslag – ruim 2,5 keer zoveel als bij ons in een heel jaar.

De warmte was echter niet direct voorbij, met op enkele dagen in oktober zelf nog temperaturen boven de 10 graden Celsius – op 2000m hoogte. Het is dan ook geen verrassing dat volgens een voorlopig rapport van de NVE, de Noorse entiteit voor energie en watervoorziening, de gletsjers dit jaar extreem snel zijn teruggetrokken.

Dit komt met name tot uiting op de Engenbreen, een uitlopende gletsjertong van de westelijke Svartisen-gletsjer in Nordland. Svartisen is 370 km2 groot. Tussen 2007 en 2015 is de gletsjer 150 meter teruggetrokken, ofwel bijna 17 meter per jaar. Hoe anders was dat dit jaar: in 1 jaar is de Engenbreen 140m teruggetrokken.

Verder naar het zuiden ligt de Nigardsbreen, een uitloper van de Jostedalsbreen. Hier ben ik zelf geweest in het jaar 2000. Destijds kwam de gletsjer nog tot in het meer. Dat laatste is al heel lang niet meer het geval. Dit jaar is de gletsjer 81m teruggetrokken.

In het artikel waar ik naar link hierboven wordt overigens aangegeven dat dit niet slechts het gevolg is van de zeer warme zomer. Het is ook het gevolg van een gebrek aan “voeding” vanaf de hoger gelegen accumulatie-bekkens. Dit stelde de gletsjer in staat om niet alleen 81m terug te trekken, maar ook 8(!) meter in dikte te verliezen.

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work