Gefascineerd door sneeuw

Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door sneeuw. Geboren in de winter van 1985, met een vader die als kind de winter van 1963 heeft meegemaakt en zeer bewust de winter van 1979. Ook mijn oma (van vaders zijde) is gefascineerd door sneeuw, dus ik ben bang dat het een aangeleerd familie-kwaaltje is.
Sneeuw heeft voor mij iets magisch. Het knisperen onder je schoenen, het geluid van de vlokjes die op je oren vallen of door de bladeren heen dwarrelen. De stilte die over het landschap heen daalt en de schijnbaar onaangetaste wereld om je heen.

Toen ik later voor het eerst de bergen in ging, (Schotland, 1994 of 1995) was het zien van sneeuw in de zomerperiode dan ook iets bijzonders. Nog altijd is dit zo: als er sneeuw op een berg ligt in de zomer is deze hoog. Het geeft altijd een bijzonder gevoel om te klimmen tot in de sneeuw, je hoofd te dopen in de sneeuw en sneeuwballen te gooien naar je tochtgenoten.

In de winter kom ik eigenlijk nooit in de bergen. Ik ben (nog) geen wintersporter, hou niet van de drukte en de aantasting van de mooiste gebieden door liften en sneeuwkanonnen. Er zijn maar weinig skigebieden ook in de zomer mooi, en dit zie ik dan in de winter. Enigszins hypocriet wel, want in de zomer gebruik ik ook wel eens een lift. Maar dat terzijde. Waarom kijk (en bericht) ik dan toch zo vaak over sneeuw die in de winter valt, als ik deze zelf niet gebruik?

Welnu, het antwoord is tweeledig. Enerzijds geniet ik van de pracht en praal op de webcams en kan ik me het landschap in de sneeuw goed voorstellen. Het lijkt me heerlijk om eens echt ingesneeuwd te raken en niet meer weg te kunnen voor een aantal dagen. Anderzijds is het ook heel praktisch: een zeer sneeuwrijke winter en koel voorjaar betekent dat veel van de door mij beoogde routes moeilijker of anders begaanbaar zijn aan het begin van het nieuwe seizoen en geeft een indicatie voor de aanwezigheid van grote sneeuwvelden later in de zomer. Ook is een sneeuwrijke winter gunstig voor het behoud van gletsjers. Behouden zullen we ze niet, maar iedere sneeuwrijke winter geeft weer een jaar afstel.

Dit seizoen is gunstig begonnen, met veel sneeuw op uitgebreide schaal in het gehele Alpengebied en relatief lage temperaturen. Op grotere hoogte (>1500m) blijft het voorlopig ook vriezen en dooit de sneeuw dus nauwelijks weg. Wel is het droger, dus een grote nieuwe accumulatie zit er eventjes nog niet in…

Dit weekend is er ook in Nederland (het oosten van ons land) en in de Belgische binnenlanden kans op sneeuw. Geniet er van als het komt. Fijn weekend.