Waar gaat dit weekend de sneeuw vallen?

Op diverse websites en op het nieuws is het al te horen geweest: er gaat potentieel wederom veel sneeuw vallen in de Alpen. Ik heb de termen “Noordstau” al gehoord, maar daar hoort deze situatie wat mij betreft niet bij.

We zien een neerslaggebied aanstormen over de Britse eilanden:

Dit gebied brengt de sneeuw in de Alpen dit weekend

Dit gebied zakt af richting het zuidoosten en “klapt” als het ware op de middelgebergten en later het hooggebergte. Dit levert sneeuw op, met name in de Vogezen, het Zwarte Woud en de noordwest-zijde van de Alpen.

Je ziet het gebied activeren als gevolg van deze opstuwing:

Dit alles is het gevolg van een sturen hogedrukgebied boven de oceaan en een lagedrukgebied boven Scandinavië. Veel neerslag zal vallen in de Franse Jura: 80mm neerslag wordt er verwacht op de Cret de la Neige. Hier ligt echter in eerste instantie de vorstgrens te hoog en zal een groot deel als regen vallen: de koude bovenluchten komen pas zondagmiddag, waarbij het grootste deel van de neerslag hier al weggetrokken is.

Extremen zijn te verwachten: mooie plaatjes zullen komen uit Grindelwald en Säntis.

Kijken we naar de omgeving van de Mont Blanc, dan zie ik neerslag sommen van bijna 120cm sneeuw op 3000m hoogte, met een vorstgrens die wegzakt naar slechts 600m. Dit betekent uitgebreide sneeuwval tot in de dalen.  In de Zwitserse Alpen valt op grote schaal sneeuw boven de 500m, met verwachtingen tot ruim boven de 80cm. Hieronder een afbeelding van de verwachting van Mountain-forecast.com voor de Jungfrau:

Dit is bijna 180cm! Duidelijk is te zien dat de koude lucht pas zijn intrede doet op zondag en maandag. Bovenstaande verwachting is “direct model output”, dus een directe vertaling van een berekening, voor een hoogte van 3500m.

DMO voor 4158m (top): 196cm
3500m: 178cm
2500m: 135cm
1500m: 72mm regen gevolgd door 51cm sneeuw (als gevolg van de koudere bovenluchten).

Verder naar het oosten toe nemen de neerslagsommen snel af: in Oostenrijk en het zuiden van Duitsland valt wel op uitgebreide schaal een dik pak, maar 40cm of 140 cm is een aanzienlijk verschil.

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work