Furkapas – Zwitserland – 2436m hoogte – stijgingspercentage: 10%

Feiten
»Van: Oberwald(CH) naar Hospental (CH)
»Hoogte: 2436m
»Winterafsluiting: ja
»Stijgingspercentage: 10%
» Lengte: 34.5km

De Furkapas verbindt het kanton Wallis met het kanton Uri. De Furkapas is in de zomer populair bij toeristen en loop oa. langs de Rhônegletsjer. Ook vormt de Furkapas een belangrijke waterscheiding: al het water wat aan de oostkant valt stroomt via de Rijn naar de Noordzee, alles aan de westkant komt in de Middellandse Zee. De Furkapas is gesloten van oktober t/m begin mei en aan de Walliser zijde grondig gerenoveerd en verbreed. De pas is aan de Urner zijde nog niet aangepakt en de weg is hier dan ook smaller en bochtiger.

Oberwald-Furkapas

In Oberwald (Wallis) begint de pasweg naar de Furkapas. Via 6 haarspeldbochten wordt het dorp Gletsch bereikt. In Gletsch buigt de weg af, naar links naar de Grimselpas en rechtdoor naar de Furkapas. Tot in de 19e eeuw reikte de Rhônegletsjer tot aan Gletsch, maar deze is inmiddels kilometers terug getrokken. Vanuit Gletsch wint de weg snel hoogte en loopt deze hoog boven het oude gletsjer bekken. Via een tiental haarspeldbochten wordt het hoogste punt van de Furkapas bereikt.

Furkapas-Hospental

Tot aan de top was de weg breed en op de haarspeldbochten na vrij bochtenloos. De afdaling aan de oostzijde gaat rap en er zitten veel korte bochten in de weg. Na het gehucht Tiefenbach (2100m) verliest de weg snel hoogte. Na 7km kom je in het dorp Realp (1550m) en zijn de laatste bochten van de Furkapas genomen. Vanaf hier is het één lange rechte weg naar Hospental en verder naar Andermatt of Gotthard.

Ook binnen OutdoorSpecial.nl:
Saas Fee
Matterdal
Brig
Visp
Verbier
Lötschental
Lauterbrunnen
Mürren
Grindelwald
Gornergrat
Sankt Moritz
Eiger
Monte Rosa Massief

2 gedachten over “Furkapas – Zwitserland – 2436m hoogte – stijgingspercentage: 10%”

Reacties zijn gesloten.