Finsteraarhorn (4274m)

Feiten
»Gelegen: Berner Oberland, Zwitserland
»Hoogte: 4274 meter
»Eerst beklommen door: J. Leuthold, J. Wahren
»Jaar: 19 augustus 1828

De Finsteraarhorn is de hoogste berg van het Berner Oberland en de hoogste berg van Zwitserland buiten het kanton Wallis. Hij is verstopt achter de Jungfrau-drie (Jungfrau, Mönch en Eiger), maar is dankzij zijn hoogte toch goed te zien vanaf andere bergen. De meeste routes kosten 12-15 uur, de normaalroute is korter maar begint ook aanzienlijk hoger. Deze tijden zijn gerekend exclusief de lange aanloop.

De normaalroute is eenvoudig, al is het belangrijk om te weten hoe je met ijsbijl, touw en stijgijzers overweg moet. Bij slecht weer wordt deze berg een heel ander verhaal: je bent erg bloot gesteld aan lawines en onderweg zal je vaak rotsen met een ijslaag tegenkomen.
De Finsteraarhorn ligt zeer geïsoleerd en de aanlooproute is erg lang. De klim van de Finsteraarhorn is minder populair dan die van andere vierduizenders, dus je komt minder mensen tegen dan elders in de Alpen.

De normaalroute begint bij de Finsteraarhornhut, aan de zuidkant van de berg en gelegen in Wallis. Deze hut ligt al op 3048 meter hoogte en de trek hier naar toe is voor de gemiddelde wandelaar al een behoorlijke uitdaging: er zijn gletsjertraverses nodig om hier te komen en de hoogte noopt tot acclimatisatie. Het is ook dankzij deze afgelegen ligging (relatief) dat het hier een stuk rustiger is dan in het door toeristen platgetreden pad naar bijvoorbeeld de Matterhorn of Jungfrau.

Hou bij het plannen van je tocht rekening met het feit dat wildkamperen verboden is in Zwitserland. Je hebt minimaal 3 dagen (exclusief acclimatisering) nodig om de Finsteraarhorn te beklimmen.

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work