Einde zomerseizoen – grootschalige neerslag verwacht richting het weekend

De afgelopen jaren ging ik juist regelmatig eind augustus of begin september nog de Alpen in. Dit jaar gaat het daar door omstandigheden niet van komen. Maar ook op weergebied lijkt het weinig gunstig voor de latere vakantiegangers.

Het hogedrukgebied boven de oceaan wat met uitlopers over Engeland en Scandinavië voor mooi weer zorgde, trekt zich iets terug waardoor er ruimte komt voor koudere lucht uit het noordwesten. Deze trekt richting het zuiden en leidt tot veelal convectieve neerslag in de Alpen. Convectief wil zeggen: buien en plaatselijk dus grote verschillen en helaas slecht voorspelbaar. Onstabiel weer dus en daarom uiterst ongeschikt voor buitensporten. De nulgradengrens zakt hierbij van 4000m nu tot 2000m in Wallis & westelijke Oostenrijk, 2300 in het Mont Blanc gebied en 2500m in de Ecrins waar het ook grotendeels droogblijft.

Via mountainforecast.com heb ik neerslagsommen opgezocht voor een hoogte van 2500m, cumulatief zoals nu verwacht tot zaterdagavond, 25 augustus.

Aiguille de Bionnassay: 95mm regen, gevolgd op zaterdag door 6cm sneeuw.
Jungfrau: 145mm regen, gevolgd vanaf vrijdagavond door 15cm sneeuw.
Grossglockner: 138mm regen, gevolgd vanaf vrijdagavond door 70cm sneeuw.

Wat we vaak zien in dit soort situaties is dat de werkelijkheid behoorlijk af zal wijken van de verwachting. De onstabiliteit zit echter wel in de lucht en met vorstniveau’s rond de 2000m en dit soort neerslagsommen, mag je er vanuit gaan dat vanaf aankomend weekend de hogere passen zoals bijvoorbeeld de Fenetre d’Arpette (2670m) tussen Trient en Champex en de Monte Moropas (2868m) tussen Saas en Macugnaga onbegaanbaar zullen worden voor mogelijk de rest van het seizoen (nog 2-3 weken naderhand).