De zomer van het noorden en onstabiele Alpen

Hoe het bij anderen zit weet ik niet, maar ik heb zelf de neiging om te denken “als het hier warm is, dan zal het in Frankrijk helemaal warm zijn”. Toegegeven: koud is het er zeker niet. Door de warmte is er een zogenaamde thermische depressie ontstaan. Door de stijgende lucht als gevolg van de warmte en de hoge druk in het noorden, is hier een omvangrijk buiengebied ontstaan. Dit zorgt voor een vochtige en warme aanvoer van lucht van Spanje, over de Middellandse zee naar de westelijke Alpen. Daar is het deze week dan ook onstabiel, met regelmatig onweersbuien. De sneeuwvalgrens ligt pas rond de 3500m, dus enkel bergbeklimmers hoeven met sneeuw rekening te houden. Het onweersrisico is echter groot genoeg om toch serieus rekening mee te houden op hoogvlaktes en blootgestelde bergkammen.

Dit weer draagt wel bij aan het bijzondere weerjaar welke beleeft wordt in de Alpen: de winter was zeer sneeuwrijk en het voorjaar veelal bewolkt. Dankzij die bewolking is er minder sneeuw afgesmolten dan bij onbewolkt weer: wolken zorgen namelijk enerzijds voor het verminderen van zichtbaar licht, maar anderzijds ook voor absorptie van infrarode straling: deze straling zorgt er voor dat het in de zon zoveel warmer voelt dan in de schaduw, ook al is de luchttemperatuur gelijk.

Veel passages boven de 2200m in de gehele Alpen worden nog beïnvloedt door omvangrijke sneeuwvelden. Enkele passages boven de 2500m zijn nog niet veilig mogelijk,  zoals de Fenetre d’Arpette in de Tour du Mont Blanc en de Monte Moro-pas tussen Zwitserland en Italië, boven de Mattmarksee in het Saasdal (Wallis).

Scandinavië

Hoe anders is het in Scandinavië en dan met name Noorwegen. De maand mei heeft al alle records gebroken: temperaturen boven de 30 graden voor meerdere dagen achter elkaar, geen of weinig neerslag en heel veel zon. Juni ging verder op dezelfde voet en ook juli is net zo begonnen: vorstniveau’s richting de 3500m en sneeuwvrij tot op grote hoogte.

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work