Coronacrisis in Nepal

Inmiddels is het 7 jaar geleden dat wij in Nepal waren, maar nog iedere dag word ik geconfronteerd met dit prachtige land. Er hangt een enorme foto in onze woonkamer (144cm) en nog diverse andere grote canvasdoeken elders in het huis.

Nepal is een land dat vele uitdagingen kent. Een uitdagend klimaat met droge periodes en moesson. De combinatie van droogte, moesson en extreem hoge bergen maken het moeilijk om het land te bewerken. Wegen spoelen jaarlijks weg, erosie is een groot probleem. Daar komt bovenop dat Nepal ingeklemd ligt tussen 2 grootmachten: India en China. Beiden proberen hun invloed uit te breiden door het bouwen van stuwdammen bijvoorbeeld.

Maar nu heeft het land een nieuwe uitdaging: de coronacrisis. Ik las hier recentelijk een interessant artikel over in een (voor mij lokale) krant: Coronacrisis in Nepal.
De eerste golf ging grotendeels voorbij aan de Nepalezen. Wellicht speelde hier hetzelfde als in India: een jonge bevolking, relatief weinig overgewicht en andere factoren. Wie hier oud wordt, heeft sowieso een goed immuunsysteem. Als je in deze landen boven de 80 bent, is corona wellicht het minste van je zorgen. Maar in de (voor hun) tweede golf lijkt alles anders.

De tegenstelling in rijk & arm zijn enorm in landen als Nepal. Een test is niet gratis en kost 30 EUR. Dat is net zo duur als de hoogte van het gemiddelde maandsalaris. Een ziekenhuisopname kost per dag bijna een jaarsalaris – en de minimale verblijfsduur op de IC schijnt 4 dagen te zijn.

De lage cijfers in Nepal hebben dan ook weinig te maken met het afwezig zijn van de ziekte, maar met het gebrek aan (betaalbare) testcapaciteit. Hoe erg de ziekte werkelijk om zich heen grijpt is dan ook nauwelijks in kaart te brengen. Mijn vrees is dat dit land symptomatisch is voor andere ontwikkelingslanden. Lage besmettingscijfers zeggen niets, als er niet getest kan worden. Lage sterftecijfers zeggen niets als er geen rapportages zijn die doodsoorzaken correleren.

Veel arme landen zijn sterk afhankelijk van het toerisme. Zonder toerisme geen geld. Zonder geld geen testen & vaccins. Zonder vaccins waarschijnlijk jarenlang een oranje status in de reisadviezen. En met een oranje status geen toeristen. En dus geen geld.

De Dutch Bakery in Kalepani