Col de l’Iseran

Webcam Col de l’Iseran, http://www.lechardonvaldisere.com/webcam/image.jpg
Feiten
»Van: Bourg Saint Maurice (Fr) naar Bonneval sur Arc (Fr)
»Hoogte: 2770m
»Winterafsluiting: ja
»Stijgingspercentage: 11%
» Lengte: 43km

De Col de l’Iseran is een indrukwekkende bergpas in het Franse departement Savoie. Volgens velen begint de pas in Val d’Isère, maar eigenlijk begint de pas al in Bourg Saint Maurice – zeker als je fietst. Aan de zuidzijde loopt de pas naar het historische dorpje Bonnevalle-sur-Arc. De Iseran is zeer populair bij wielrenners en motorrijders vanwege de hoogte, bochten en de bekendheid uit de Tour de France. Ook in 2019 komt de Tour over de Iseran, op 26 juli. Met een hoogte van 2770m is de Col de l’Iseran de hoogste geasfalteerde bergpas van Frankrijk.
De Col de l’Iseran is in de winter afgesloten (oktober-mei) en maakt dan deel uit van het skigebied van Val d’Isère en Tignes.

Bourg Saint Maurice-Col de l’Iseran

Op een hoogte van iets minder dan 1000m begint de pasweg richting de Col de l’Iseran. De weg loopt door het dal en loopt slechts zeer geleidelijk op tot Viclaire. Hier komen de eerste serieuze bochten in de weg: een combinatie van 2 dubbele haarspeldbochten. Tussen deze bochten ligt het wintersportgebied Sainte Foy de Tarentaise. Na de laatste combinatie loopt de weg ongeveer 80m boven de rivier en is de 1000m al ruim bereikt. De weg loopt evenwijdig aan de rivier door en bereikt op 1800m hoogte Barrage de Tignes. Onder het stuwmeer van Tignes ligt het oude dorp Tignes. Het dorp is echter verplaatst naar boven en doet nu vooral dienst als skigebied.

Na enkele kilometers wordt Val d’Isère bereikt. Hier begint het echte klimwerk, hoewel de eerste helft er al op zit. Na het dorp loopt de weg een paar kilometer naar het oosten, naar La Formet. Vlak na La Formet wordt de 2000m hoogte bereikt. Hier volgt een lange bocht naar rechts (Saint Charles) en is een grote parkeerplaats. Vanaf deze parkeerplaats kun je naar Italië lopen of andere dagtochten maken. Na 4 haarspeldbochten draait de weg rondom de berg en is er weer zicht op Val d’Isère, diep in het dal. Na enkele kilometers gaat de weg scherp naar links en is de 2400m bereikt. Vanaf hier ligt vaak nog sneeuw in de zomer. Via een laatste serie bochten wordt de top van de Col bereikt. Er is hier uiteraard een parkeerplaats, maar ook een restaurant en winkeltje. Iets verderop ligt het zomerskigebied van Val d’Isère.

Col de l’Iseran-Bonnevalle sur Arc

De afdaling biedt spectaculaire vergezichten en loopt goed. Er zit 1 haarspeldbocht vlak onder de bocht, maar verder zijn het voornamelijk lange doordraaiers (op nog 4 andere haarspeldbochten na). Er zijn enkele parkeerplekken te vinden langs de weg, omdat dit een populair wandelgebied is. Je blijft hier vrijwel continu boven de boomgrens en aan de zuidzijde heb je een prachtig uitzicht op de gletsjers aan de overzijde. Bij de 3 haarspeldbocht in de afdaling staat een boerenschuur en loopt de wilde rivier door het vrij vlakke dal. Via 2 laatste haarspeldbochten bereik je het prachtige historische dorp Bonneval sur Arc.

Ook binnen OutdoorSpecial.nl:
Tignes
Val d’Isère
Bourg Saint Maurice
Chambéry
Aix-les-Bains
Courchevel
Cormet de Roselend
Albertville
Nationaal Park de la Vanoise
Saint Jean de Maurienne