Chamonix-Mont-Blanc

De bergen boven Chamonix, uitzicht vanaf de Aiguille du Midi © OutdoorSpecial.nlFeiten
»Gelegen: Haute Savoie, Frankrijk
»Aantal inwoners: 10.000
»Hoogte: 1034m (centrum)
»Bijzonderheden: Bij mooi weer in het hoogseizoen trekt Chamonix 100.000 bezoekers per dag

 

 

 

De vallei van Chamonix is gelegen in het noordoostelijk deel van de Franse Alpen. Aan de oostzijde van het dal ligt het Mont Blanc-gebied, aan de westzijde de Brevent en Flegere (waarop veel skipistes te vinden zijn) en ten noorden ligt de Col de la Forclaz en de Zwitserse grens. Chamonix is vooral bekend vanwege de Mont Blanc. Het dal is al eeuwen bewoond, maar pas na de eerste succesvolle beklimming van de Mont Blanc in de 19e eeuw en het daarop volgende toerisme werd het bekend en welvarend.

Maar ook in vroegere tijden kwamen er al mensen naar Chamonix, het eerst waren dit monniken en later Napoleon zelf. Tegenwoordig wordt de stad door honderdduizenden mensen per jaar bezocht. Op drukke dagen zijn er meer dan 20.000 toeristen in de stad aanwezig. Er zijn dan ook vele campings en hotels in Chamonix. De kabelbaan naar de Aiguille du Midi is de grootste trekpleister, omdat hier de Mont Blanc het dichtst te benaderen is zonder deze daadwerkelijk te beklimmen. Maar ook de Brevent en Flegere, tegenover de Mont Blanc trekken vele toeristen, evenals de trein naar Montenvers en het Mer de Glace.
Argentiere ligt iets noordelijker in het dal en biedt meer ruimte voor de wintersport en is ook rustiger. Argentiere zelf ligt ongeveer 200 meter hoger dan Chamonix en heeft zijn eigen grote kabelbaan, die naar de Grand Montets, met uitzicht over de andere dominante berg in het Mont Blanc-gebied: de Aiguille Verte. Deze kabelbaan kost slechts 26 euro retour en is vele malen rustiger dan die van de Midi. Tevens is het parkeren gratis en kan je zelf bepalen hoe lang je boven blijft. De faciliteiten in het dal trekken vele toeristen maar maken het dal voor veel mensen wellicht ook onaantrekkelijk. Er zijn vele hotels, diverse campings en een erg gezellig stadscentrum met veel horeca.

De drukte in Chamonix is bij mooi weer enorm en parkeerplaatsen zijn dan moeilijk te vinden. De relatieve vervuiling van de omgeving is groot, hetzij door kabelbanen, hetzij door de vele berghutten. Ook vliegen er regelmatig helikopters over. Daarom heb ik 2 tips als je de Mont Blanc wilt zien: doe dit vanaf de Italiaanse zijde (Aosta en Courmayeur), of doe dit in het laag-seizoen (eind september en oktober). Dit om teleurstellingen te voorkomen en niet uren voor alles in de rij te moeten staan. Wanneer het rustig is, is het dal prachtig en kan je er echt van genieten. Dit geldt overigens ook voor de moeilijkere en langere wandeltochten of wanneer men echt gaat klimmen. Ook zijn de bergen boven Argentiere rustiger dan die boven Chamonix. Desondanks blijft Chamonix een prachtige bestemming in een overweldigend landschap van de hoogste bergen van de Alpen.

Klimaat van Chamonix

Het klimaat in het dal van Chamonix wordt door 2 belangrijke factoren gevormd. Namelijk de hoogte en de ligging van het dal. Hoe hoger men gaat, des te kouder en natter het wordt. Op de top van de Mont Blanc valt alle neerslag als sneeuw, en ligt de gemiddelde temperatuur maar liefst 23 graden lager dan in Chamonix zelf. Ook Argentiere is iets kouder dan Chamonix, maar dit verschil is slechts 1 graad. Vanaf 2500 meter hoogte geldt het gebied als sneeuwzeker in de winter, boven de 3200 meter valt ook in de zomer vrijwel alle neerslag als sneeuw. In Chamonix valt ongeveer 900 mm neerslag per jaar, in de bergen kan dit meer dan 2000 mm zijn. De lokale verschillen zijn echter enorm, en er zijn niet veel gegevens bekend van de neerslag en temperatuur op grotere hoogte.

Hotels in Chamonix

Andere pagina’s over de Haute Savoie binnen OutdoorSpecial:
Annecy
Sixt Fer à Cheval
Thonon-les-Bains
Megève
Saint Gervais les Bains
Aiguille du Midi
Mer de Glace
Mont Blanc Tunnel – Kosten 2019