Berninapas: Sankt Moritz naar Tirano

Bernina pas: feiten
»Van: Punt Muragl(CH) naar Tirano (I)
»Hoogte: 2312m
»Winterafsluiting: nee
»Stijgingspercentage: 7.5%
» Lengte: 52km

De Berninapas ligt in Graubünden, in het oosten van Zwitserland en verbindt het Ober-Engadindal met Italië. De Berninapas is voltooid in 1910 en vooral bekend van de nabijgelegen spoorbaan. De Berninapas is in de zomer zeer populair bij toeristen en vormt de kortste route van Sankt Moritz naar Tirano. De Berninapas is het gehele jaar geopend (behoudens weersomstandigheden).

Punt Muragl-Berninapas

Op de bodem van het Ober-Engadindal ligt Punt Muragl (1780m), waar de pasweg naar de Berninapas begint. De pas loopt zeer geleidelijk op en is vrijwel rechtuit tot aan Morteratsch (1900m). Vanaf hier slingert de weg zich sneller omhoog. Aan het einde van het dal van Morteratsch ligt de Piz Bernina (4049m). Vlak voor het bereiken van het hoogste punt van de Berninapas liggen twee meren: Lej Nair en Lago Blanco. Dit markeert mooi de taalgrens in Graubünden, waarbij men aan de ene kant van de pas Retromaans spreekt en schrijft en aan de andere zijde Italiaans. Boven op de pas staat het Ospazio Bernina, het oude hospice boven op de pas.

Berninapas-Tirano

Na het bereiken van het hoogste punt begint de afdaling richting Tirano. Daar waar het Ober-Engadin zeer hoog gelegen is en er dus een relatief klein hoogteverschil is, is het aan deze zijde heel anders. Tirano ligt namelijk op 480m hoogte en er moet dus bijna 1900m afgedaald worden. De afdaling begint dan ook direct spectaculair, met veel bochten en steile rechte stukken. Na een paar kilometer wordt het gehucht Le Mason bereikt, net onder de 2000m. Vanaf hier volgt de pasweg min of meer de rivier Poschiavino. Tussen La Rosa en Sfazu wordt de rivier het eerst gekruist. Vanaf Sfazu neemt het aantal bochten in de weg af en ligt het heftigste deel achter je. Op 1050m hoogte kom je in Poschiavo, een Zwitsers dorp waar Italiaans de voertaal is. Enkele kilometers verderop ligt Campascio, de grens met Italië. Al snel bereik je het einde van het dal, waar Tirano ligt.

Kijk hier voor de actuele rij-omstandigheden en winterafsluitingen.

Ook binnen OutdoorSpecial.nl:
Saas Fee
Matterdal
Brig
Visp
Verbier
Lötschental
Lauterbrunnen
Mürren
Grindelwald
Gornergrat
Sankt Moritz
Eiger
Monte Rosa Massief

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work