Barcelonnette

De Gorges de Meouge, ten westen van Laragne-Monteglin. Foto van Wikimedia
Feiten
» Gelegen: Alpes de Haute Provence, Frankrijk
» Aantal inwoners: 2800
» Hoogte: 1150m

Barcelonnette is gelegen in het uiterste noordoosten van het departement Alpes de Haute Provence, in het hart van het Ubaye-dal. De Ubaye is een rivier die ontspringt aan de Col du Longet (2646m), onder de Tête des Toillies (3176m) en deze stroomt door een woest dal richting Barcelonnette. De Ubaye mondt uit in het Lac de Serre Ponçon. Barcelonnette is gelegen nabij het Nationaal Park du Mercantour in het zuiden en Regionaal Park du Queyras in het noorden. Daar liggen ook Embrun en Guillestre.

Klimaat van Barcelonnette

Barcelonnette is in alle seizoenen zonnig, maar uiteraard schijnt de zon in de zomer langer dan in de winter: in december schijnt de zon gemiddeld 4 uur per dag, in juni schijnt de zon 9 uur per dag. In juli, augustus en september schijnt de zon 8 uur per dag, waarbij augustus de warmste maand van het jaar is. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt dan rond de 25°C en de gemiddelde minimumtemperatuur rond de 10°C. December en januari zijn de koudste maanden, met minima ruim onder 0 en maxima onder de 5 graden. Februari is de droogste maand met nog geen 40mm neerslag, oktober is de natste maand met 110mm neerslag.
Bron: WeerOnline

Buitensport in Barcelonnette

De rivier de Ubaye is nauwelijks aangetast door dammen en er zijn geen tussenliggende meertjes: een ideale rivier om te raften dus! Enkele kilometers ten westen van Barcelonnette is Pont Martinet, waar je dit kunt doen, voornamelijk in het voorjaar. De rotswanden in de omgeving van Barcelonnette nodigen uit tot diverse via ferrata´s en rotsklimmen. Andere activiteiten zijn uiteraard wandelen en het maken van hoogalpiene tochten, maar ook mountainbiken, canyoning en parapenten. Speciaal voor mountainbikers zijn er 300km aan mountainbike paden aangelegd. Er is ook een parcours die door het hele Ubaye-dal loopt. Deze route is 106km lang.

Campings in Barcelonnette

In Barcelonnette is een tweetal campings te vinden: Camping Le Tampico*** en Camping du Peyra**. Camping Le Tampico is een schaduwrijke camping, waar ook winterkamperen mogelijk is. Een overnachting (2 volwassen, tent, auto, elektriciteit) kost hier €17.50 per nacht. Kinderen tot 7 jaar kosten €2,50 per nacht, daarboven €4.50 per nacht. Honden zijn toegestaan tegen een betaling van €2.50 per nacht.

De goedkopere camping du Peyra rekent €10.50, kinderen kosten hier €1.25 per nacht. Deze camping ligt vlak bij het centrum van de stad.

Activiteiten in en rondom Barcelonnette
Website Barcelonette