Allalinhorn – makkelijke vierduizender?

Wikimedia, AllalinhornFeiten
»Gelegen: Wallis, Zwitserland
»Hoogte: 4027 meter
»Eerst beklommen door: F-J Andenmatten, E.L. Ames
»Jaar: 28 augustus 1856

 

 

De Allalinhorn is gelegen in de Mischabel-keten en vormt de grens tussen het Matterdal en het Saasdal, samen met de Strahlhorn en Alphubel. Deze grote buren zijn bekender en uitdagender om te beklimmen. Wanneer je echter eenvoudig kennis wenst te maken met de Alpen en dan ook direct een vierduizender wil beklimmen is de Allalinhorn een goede keuze. Een andere goede keuze is de Gran Paradiso in het Valsavarenche.

De Allalinhorn is het makkelijkst te bereiken vanuit het Saasdal, met de kabelbaan vanaf Mittelallalin.

Bij de meeste hotels en campings in het Saasdal krijg je in de zomer gratis toegang tot de kabelbanen. Dit is overigens exclusief de tocht naar Mittelallalin – dit laatste stuk kost nog een kleine 65 EUR…In de zomer kan het hier erg druk zijn, omdat dit ook de toegang vormt naar het zomerskigebied van Saas Fee, waar veel mensen trainen. Dit is inclusief de olympische teams van diverse landen. Mijn ervaring is dat deze professionele skiers er niet van houden om tussen het “gepeupel” te staan en zich niet erg tolerant opstellen naar gewone toeristen.

De Allalinhorn kan je ook in de winter beklimmen en zonder gids beklimmen. Dit laatste is uiteraard een risico welke je voor jezelf zeer goed moet afwegen. De Allalinhorn blijft immers een berg die hoger is dan vierduizend meter waarvoor goed geacclimatiseerd moet worden. Als het je eerste ervaring is in de Alpen of je eerste hoge berg, dan raad ik je zeker aan om een gids in te huren. Een gids heeft ook het voordeel dat hij/zij zeer veel van de omgeving weet, waardoor je met de prachtigste verhalen thuis komt.