Aletschhorn – Berner Oberland

De Aletschhorn, foto © //www.sitelounge.de/

Feiten
»Gelegen: Berner Oberland, Zwitserland
»Hoogte: 4193 meter
»Eerst beklommen door: J.J. Bennen, P. Bohren, V. Tairraz en Francis F. Tucket
»Jaar: 18 juni 1859

De Aletschhorn is de meest zuidelijk gelegen vierduizender van het Berner Oberland. Ondanks het feit dat de Aletschhorn bij lange na niet de hoogste berg van Zwitserland of de Alpen is, is het nog altijd een verdienstelijke vierduizender. De Aletschhorn is vooral bekend van de Aletschgletsjer, die het beste te zien is vanaf het zuiden (Bettmeralp), bereikbaar via het Rhonedal.

De Aletschgletsjer is met een oppervlakte van 117km2 de grootste van de Alpen en bepaald voor een belangrijk deel het karakter van de omgeving. Het formaat van de gletsjer en de ligging ervan maken dat het een belangrijke plaats is voor onderzoek naar gletsjers, klimaatveranderingen en veranderingen in flora en fauna.

De normaalroutes van de Aletschhorn beginnen bij de grote hutten waar vandaan je ook de Moench en Jungfrau kunt beklimmen. De Aletschhorn is minder druk dan de Moench en Jungfrau en biedt ’s winters prachtige gelegenheden om te skiën. Het weer in het centrale deel van Zwitserland, waar de Aletschhorn ligt, is stabieler dan in het westelijk Alpen-gebied en laat zich beter voorspellen. Uiteraard blijft het weer altijd verraderlijk op deze hoogtes en de Aletschhorn ligt toch nog altijd minder goed beschut dan de Jungfrau en Mönch.