Aiguille de Bionnassay – 4052m – Haute Savoie – Frankrijk

De Aiguille de Bionnassay is een van de bijtoppen van de Mont Blanc zelf, gelegen in de Haute Savoie. De Aiguille de Bionnassay ligt iets westelijker dan de hoofdtop van de Mont Blanc en is een kleine 800 meter lager. Het is de meest westelijk gelegen vierduizender van het Mont Blanc massief. De steile, rotsachtige noordwand van de Bionnassay is prachtig om te zien en uiterst herkenbaar. Het is een berg met 2 gezichten: vanaf de westzijde is het een stevig vergletsjerde top, maar van de oostzijde is het een steile rotswand.
Links de Aiguille de Bionnassay, rechts de Domes de Miage. Vlak voor zonsopkomst

Deze steile rotswand is op bovenstaande foto linksboven te zien. Deze foto is genomen ’s ochtends vroeg, 28 september 2017 vlak voor zonsopgang, vanaf Chalets de Miage.

Mont Blanc en Aiguille de Bionnassay

Hier rechtsonder zie je boven mijn geopende portier de Mont Blanc. Rechts daarvan ligt de Aiguille de Bionnassay.

Het grootste deel van de route naar de top van de Bionnassay wordt gedeeld met de route naar de Mont Blanc en de andere subtoppen van de Mont Blanc, zoals de Mont Maudit. De Aiguille de Bionassay is aan alle kanten omsloten door gletsjers, welke voor de succesvolle eerste klim in 1865 overgestoken moesten worden. Uiteraard is dit laatste nog altijd nodig om op de top te komen. Ervaring met gletsjers is dus een vereiste voor een veilige klim naar de top van de Aiguille de Bionnassay. Helaas is dit eind juli 2007 nogmaals gebleken, nadat 4 klimmers doodgevroren zijn op de Bionnassay.

Gletsjer van Bionnassay, met in de voorgrond het gletsjermeer en de zijmorenen

Op bovenstaande foto staat de Glacier de Bionnassay. De gletsjer is flink gesmolten en teruggetrokken. Zo staat het meertje nog niet niet op de kaart.

1 Trackback / Pingback

  1. Vierduizenders in de Alpen – OutdoorSpecial.nl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.